Кламер БГ - Новини: ЕС дава още 55 млн. евро за охрана на границите в Северна Африка срещу мигранти

ЕС дава още 55 млн. евро за охрана на границите в Северна Африка срещу мигранти

Европа

|
Четв, 02 Авг 2018г. 15:10ч.
ЕС дава още 55 млн. евро за охрана на границите в Северна Африка срещу мигранти

Европейският съюз ще окаже допълнителна помощ на Испания, а освен това ще отпусне 55 млн. евро за защита на границите в Тунис и Мороко. Това става ясно от отговора на председателя на ЕК Жан-.Клод Юнкер на писмо на испанския премиер Педро Санчес, съобщи в четвъртък "Франкфурте Алгемайне Цайтунг".

От началото на годината Испания е приела около 22 хиляди мигранти. Пристигналите там бежанци от Африка са много повече, отколкото в Южна Италия.

По думите на Юнкер "е нужно да се даде адекватен и ефективен отговор на засиления мигрантски натиск по крайбрежието на западното Средиземноморие".

В писмото се казва, че в началото на юли ЕК е одобрила допълнителни 25.6 млн. евро за Испания.

За периода 2014-2020 г. общата помощ на ЕС за този регион ще достигне почти 700 млн. евро.

Освен това страните членки на ЕС са отделили почти 200 специалисти, два кораба, самолет и хеликоптер, за да се обезпечи сигурността на испанското крайбрежие, както и на Суета и Мелиля - двата испански анклава, намиращи се на африканския континент.

Еврокомисията също така ще предостави 37.5 млн. евро за изграждането на лагери за бежанци в североизточна Гърция.

ЕС ще преведе 55 млн. евро на Тунис и Мароко за дейности по контрол на границите им. Тази сума идва в допълнение на 100-те млн. евро, които Брюксел отдели за тези страни за периода 2014 – 2020 г.

mediapool.bg