Кламер БГ - Новини: ЕП призова Лукашенко да бъде изправен пред международен съд

ЕП призова Лукашенко да бъде изправен пред международен съд

Европа

|
Пет, 08 Окт 2021г. 16:53ч.
ЕП призова Лукашенко да бъде изправен пред международен съд

Александър Лукашенко

Режимът на Лукашенко да бъде изправен пред международен съд, призовава Европейският парламент в резолюция, приета в четвъртък. С документа евродепутатите изразяват и своята солидарност с Литва, Полша и Латвия във връзка с незаконната миграция, подкрепяна от правителството в Минск.

В резолюцията парламентът подчертава необходимостта за отнасяне на случая на Беларус пред международен съд заради "престъпленията, извършени срещу народа на Беларус в огромен мащаб от режима на нелегитимния диктатор Александър Лукашенко".

"Това трябва да се направи въз основа на нарушения на Чикагската конвенция, Конвенцията от Монреал и Конвенцията на ООН против изтезанията, извършвани от беларуската държава", се посочва в текста.

Членовете на ЕП продължават да осъждат и "репресиите и изтезанията на мирните хора в Беларус", които продължават, откакто избухнаха протестите заради фалшифицираните президентски избори през август миналата година.

В документа се изразява съжаление, че наложените от ЕС икономически санкции са имали само частично въздействие върху режима на Лукашенко. Поради това резолюцията настоятелно призовава държавите от ЕС да засилят икономически санкции, като се съсредоточат върху ключови беларуски сектори.

Евродепутатите искат ЕС да окаже недвусмислена подкрепа за беларуската демократична опозиция при организирането на свободни и честни избори под международно наблюдение. Те също така осъждат продължаващите сделки между Александър Лукашенко и руския президент Владимир Путин, като е "необходимо спешно да се разобличи подкрепата на Русия за бруталните репресии на Лукашенко срещу народа на Беларус".

"Необходима е подкрепа от ЕС за подпомагане на мигрантите, задържани на границите между ЕС и Беларус, както допълнителни санкции срещу ключови беларуски сектори и лица от режима на Лукашенко", призовават евродепутатите.

Членовете на ЕП подчертават, че продължаващите нелегални преминавания на мигранти в ЕС, спонсорирани от беларуската държава, в съчетание с дезинформационна кампания, представлява вид хибридна война, насочена към сплашване и дестабилизиране на Европейския съюз.

В резолюцията се допълва, че институциите на ЕС и държавите членки трябва спешно да се заемат с многоизмерната криза по беларуската граница, за да помогнат на мигрантите, задържани на границата на ЕС, както и да им предоставят необходимата подкрепа.

Текстът на резолюцията е приет с 506 гласа "за", 29 гласа :"против" и 139 "въздържал се".

mediapool.bg