Кламер БГ - Новини: ЕП настоява корупцията да бъде включена в режима на ЕС за санкции

ЕП настоява корупцията да бъде включена в режима на ЕС за санкции

Европа

|
Четв, 08 Юли 2021г. 12:30ч.
ЕП настоява корупцията да бъде включена в режима на ЕС за санкции

ЕП настоява корупцията да бъде включена в режима на ЕС за санкции

Европейският парламент прие резолюция, в която призова корупцията да бъде включена сред причините за налагане на европейски санкции за нарушение на човешките права по света.

Корупцията има опустошително въздействие върху състоянието на правата на човека и често подкопава работата на институциите и принципите на правовата държава, заявяват евродепутатите. За разлика от санкциите на САЩ по закона "Магнитски", правилата на ЕС не включват корупцията, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Отправен е призив Европейската комисия да представи законопроект за разширяване на обхвата на европейските санкции и за създаване на възможност ЕП също да предлага наказания при нарушения. Според ЕП е необходимо гласуване с квалифицирано мнозинство при одобряването на санкции срещу нарушения на правата на човека.

ЕП осъжда всякакви ответни санкции, наложени на ЕС, на европейски организации, граждани и институции, само заради защитата от тяхна страна на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона. Отговорът на ЕС на подобни ответни мерки трябва да бъде бърз и съгласуван, заявяват евродепутатите.

mediapool.bg