Кламер БГ - Новини: ЕНП остава водеща европейска партия, предстоят преговори с "прогресивния" блок

ЕНП остава водеща европейска партия, предстоят преговори с "прогресивния" блок

България

|
Пон, 27 Май 2019г. 08:32ч.
ЕНП остава водеща европейска партия, предстоят преговори с "прогресивния" блок

Европейска народна партия отново спечели най-много места в Европейския парламент, но ще се сблъска със сериозни трудности при изграждането на мнозинство. Най-големите печеливши от изборите в неделя са “Зелените“, либералите и евроскептичните популисти, което подчертава големите политически разделения в ЕС.

“Зелените“ са най-голямата изненада на изборите. Те увеличават броя на местата си до 67, спрямо 50 в сегашния Европейски парламент. Това се случи заради силното им представяне в Германия и Франция, което накара политическите анализатори да заговорят за “зелена вълна“.

Евроскептиците и крайнодесните популисти също печелят повече мандати, но не успяха да достигнат желания преди вота резултат, който бе 1/3 от местатата в Европейския парламент.

Според резултатите, ЕНП е на път да получи 179 депутати в 751-местния Европейски парламент. Това са 38 места по-малко. Социалдемократите спечелиха 152 места, което е загуба на 35 позиции. За първи път двете най-стари политически групи загубиха общото си мнозинство в Европейския парламент.

Водещият кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер (Германия) побърза да обяви, че партията му има право на председателското място в ЕК.

"Ако сме най-силната група, тогава всеки гражданин ще каже, че най-силната група има право да излъчи председателя на Комисията", каза Вебер в Берлин, цитиран от “Юрактив“. Той обясни, че в Европейския парламент не е възможно формиране на мнозинство срещу ЕНП, но той заговори и за широка европейска коалиция.

“Когато погледна данните, не виждам възможно мнозинство срещу либералите, социалистите, ЕНП. Това, което искам да направим, е да обединим силите си и да работим заедно”, каза Вебер.

Прогресивните

В Европейския парламент тече процес по създаване на неформално “прогресивно“ обединение, включващо крайната левица, социалдемократите, “Зелените“ и част от либералите от АЛДЕ. Водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс настоява за създаване на платформа на прогресивните партии.

"Моята оферта е на масата. Ще търся прогресивно мнозинство, за да направя това, което хората очакват от нас“, каза Тимерманс и говори за прокарване на мерки по въпроси като изменението на климата и социалната справедливост.

Водещият кандидат на либералите от Дания Маргрете Вестагер обяви, че може и да приеме офертата на Тимерманс. Тя също говори за изграждане на прогресивен блок в Европейския парламент.

“Има място за разговори. Най-важното нещо е промяната, за да можем да предприемем действия по въпроси като борбата срещу глобалното затопляне и данъчната справедливост“, каза Вестагер.

ЕНП загуби подкрепа в Западна Европа - Франция, Испания и Северна Европа, но остана силна и дори нарасна в Австрия, Германия и Източна Европа - Унгария, Румъния, България и Словения.

Манфред Вебер каза, че е щастлив, че ЕНП е на първо място, но усещането в партията му не е било за победа.

Сега всички погледи ще бъдат насочени към новата центристка група, създадена от сливането на партията на френския президент Емануел Макрон и АЛДЕ. Така ще се формира третата по сила група със 105 депутати. Макрон не е официално подкрепил нито ЕНП, нито социалдемократите, но дипломатическите източници твърдят, че са установени контакти със социалдемократите, пише “Юрактив“. Позицията на Макрон е донякъде отслабена заради загубата от Марин Льо Пен във Фреанция.

Най-големият индивидуален победител на европейските избори е "лошото момче" на ЕНП Виктор Орбан, който спечели повече от 50% от гласовете в Унгария. Партията "Лига" на италианския вътрешен министър Матео Салвини получи около 30%. Крайната десница обаче остава фрагментирана и едва ли ще бъде поканена в управляващата коалиция.

"Голямата новина е, че печалбите за екстремистите не бяха много съществени", каза Гунтрам Волф, ръководител на икономическия мозъчен тръст в Брюгел в Брюксел.

mediapool.bg