Кламер БГ - Новини: ЕМКО: Гешев разпространява лъжи, трябва да бъде наказан

ЕМКО: Гешев разпространява лъжи, трябва да бъде наказан

България

|
Ср, 19 Май 2021г. 11:38ч.
ЕМКО: Гешев разпространява лъжи, трябва да бъде наказан

Емилиян Гебрев, Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев трябва да бъде наказан дисциплинарно, защото разпространява лъжи. Това заявяват в писмо до медиите от компанията на оръжейния търговец Емилиян Гебрев ЕМКО.

Според тях прокуратурата и Гешев неколкократно са разпространявали неверни твърдения покрай разследването на отравянето на Гебрев, извършено през 2015 г., за което са заподозрени агенти на ГРУ.

Злоупотреба със служебно положение

В началото на миналата година в съобщението за повдигнатите обвинения прокуратурата е написала, че са събрани доказателства за още четири опита за убийството на Гебрев.

"Тогава, още на същия ден в съобщение за медиите заявихме, че твърденията за „други опити“ са измислици. Вече е фактически установено, че подобни твърдения наистина е имало и те са били разследвани от компетентните органи. Официалните заключения, които категорично отхвърлят тези твърдения, излизат в специален доклад още на 20.02.2020 г., преди цитираното официално съобщение на прокуратурата на Иван Гешев. Остава без отговор въпросът защо главният прокурор е разпоредил публикуването на твърдения, за които му е било известно, че са неверни?", пишат от ЕМКО.

Според тях тези твърдения на разследващите се базират на показанията на един човек – Веселин Бушев. От ЕМКО твърдят, че той е свързан с бившия депутат Делян Пеевски и някогашния главен счетоводител и основен прокурорски свидетел по делото "КТБ" Бисер Лазов.

"Независимо от категоричното официално опровержение на гореспоменатите твърдения на Веселин Бушев, на среща неотдавна с журналисти, главният прокурор Иван Гешев, в официалното си качество е направил тези и други подобни лъжливи твърдения отново, при това в писмен вид. Тези действия на главния прокурор Иван Гешев представляват груба злоупотреба със служебно положение, а вероятно и нарушение на други разпоредби на Закона и на етични стандарти", пишат от ЕМКО.

Те допълват, че са сезирали правосъдния министър Янаки Стоилов, който би могъл да предложи започване на процедура по дисциплнарно производство срещу Гешев.

"Както сме заявявали и преди, опитите да бъде приписана на ЕМКО причастност към всички тези инциденти, както и гореспоменатите лъжи за "други покушения" срещу г-н Емилиян Гебрев целят отклоняване на вниманието от истинските мотиви и факти зад терористичните действия на руската агентура в България. Отказът да се разследват истинските, очевидните мотиви и факти поражда обоснованите предположения, че прокуратурата съучаства в прикриването на истината", пишат от ЕМКО.

Спряно разследване

Делото за отравянето на Гебрев е образувано още през 2015 г. До 2019 г. обаче по него нямаше почти никакви действия. Едва след като бизнесменът обяви, че вероятно е бил отровен с "Новичок“ както двойния агент Сергей Скрипал в Солсбъри, разследващите се задействаха. Те успяха да установят записи с евентуалния извършител на отравянето – мъж, който маже дръжките на колата на Гебрев в подземния паркинг близо до офиса му в София.

След това бяха обявени и имената на заподозрените - Денис Сергеев, Сергей Лютенко и Егор Гордиенко. Разследването обаче бе спряно поради невъзможност да бъдат открити. От прокуратурата дадоха да се разбере, че няма да искат екстрадицията им, защото Русия не изпълнява тази процедура.

Взривове

В края на миналия месец, след 10 години мълчание, прокуратурата обяви, че е събрала доказателства за участието на агенти на ГРУ във взривове във военни складове у нас. Според разследващите те са били насочени срещу продукция на Гебрев.

Данните у нас бяха изнесени едва след като властите в Чехия обвиниха агенти на ГРУ за взривове в складове, извършени през 2014 г. и изгониха руски дипломати. Преди това българските власти си мълчаха.

mediapool.bg