Кламер БГ - Новини: ЕК призована да използва всичките си механизми, за да повлияе за реформи в България

ЕК призована да използва всичките си механизми, за да повлияе за реформи в България

България

|
Вт, 19 Ян 2016г. 19:28ч.
ЕК призована да използва всичките си механизми, за да повлияе за реформи в България

Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" призова Европейската комисия (ЕК) ясно да назове "системните проблеми на българското правосъдие и да укаже точни насоки за тяхното решаване". Това се казва в отворено писмо, изпратено във вторник до екипа на първия вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за изготвянето на мониторинговия доклад за България и Румъния.

Докладът трябва да бъде оповестен на 27 януари и се очаква да бъде много критичен към България, която за поредна година се проваля да покаже резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията по върховете на властта.

"Считаме, че в Република България се наблюдава от години системно и тежко нарушаване на принципите на правовата държава, което вече надхвърля съществуването на отделни слабости във функционирането на демократичния модел. Налице е "очевиден риск от тежко нарушаване на ценностите", посочени в чл. 2 от Договора за ЕС", смятат от "Правосъдие за всеки".

Поради тежкото положение на България от инициативата настояват ЕК да каже своята оценка "без подлежащи на интерпретативни вариации послания и съвети".

"Досега някои от тези системни слабости на правосъдието у нас бяха по едни или други причини премълчавани или дипломатично завоалирани. Като граждани на ЕС, приемаме институциите на ЕС като "свои", а не като "чужди" или външни. Обръщаме се към Вас с молба да бъдат обсъдени и използвани всички възможни механизми, визирани в Договора за ЕС, за да бъде оказано влияние върху българските политици и институции за осъществяването на реална и ефективна съдебна реформа и за налагане на върховенството на правото в България", се казва в открито писмо на гражданите.

Това е третото писмо до ЕК, изпратено от българските неправителствени организации в последните дни.

Първо Съюзът на съдиите в България (ССБ) информира Брюксел за всички съдебни скандали в страната през последната година и бламираната конституционна реформа. Гилдийната организация настоя ЕК да започне да оценява управляващите по постигнатите резултати, а не само по изказаните намерения за действия. ССБ посочи в своето писмо, че ставащото в България вече е опасно за ЕС, защото засилва ерозията на европейските ценности и прави несигурна външната граница на съюза.

В неделя с писмо излязоха и "Български адвокати за правата на човека", които писаха на ЕК за "безпардонната и груба намеса на българския министър-председател в работата на ВСС", визирайки разигралите се на 14 януари събития с нахълтването на Бойко Борисов на заседание на ВСС и SMS-скандала.

Организацията посочва, че "липсата на работеща независима съдебна система подронва не само доверието на българските граждани в нея, но и устоите на държавността, тъй като от хаоса и въздаването на улично възмездие ни дели само една крачка".

mediapool.bg