Кламер БГ - Новини: ЕК призова епидемията да се овладее при спазване на човешките права

ЕК призова епидемията да се овладее при спазване на човешките права

Европа

|
Пон, 23 Март 2020г. 20:15ч.
ЕК призова епидемията да се овладее при спазване на човешките права

"Всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите за спазване на правата на човека". Това коментира в понеделник говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос за извънредните мерки, обсъждани от властите в Унгария.

Правителството на Виктор Орбан обмисля извънредното положение в страната да бъде обявено без срок, а войници бяха включени за събиране на информация от водещи компании в страната

"Всяка мярка трябва да бъде съразмерна и необходима", коментира говорител на комисията, цитиран от БТА. ЕК напомня, че демокрацията не може да работи без честни и независими медии.

"Във време на криза е още по-важно журналистите да могат да вършат спокойно работата си, именно за да се пресича дезинформацията и европейците да имат достъп до съществената информация, добави говорителят. Всички извънредни мерки трябва да бъдат временни, в съответствие с кризата", посочва говорителя на ЕК.

Той отбелязва, че държавите на ЕС имат правомощието да предприемат мерките, необходими за опазване на здравето и обществения ред.

По-късно през деня Европейският парламент обяви, че съюзът ще купи медицинско оборудване, тестове и маски за болници на обща стойност от 50 милиона евро.

ЕП призова ионституциите на съюза да гарантират равен достъп до бъдещата ваксина срещу Covid -19 за всички страни-членки

Европейската комисия вече създаде схема за снабдяване с медицинско оборудване, така че необходимите доставки за справянето с COVID-19 да стигнат бързо до държавите членки, които са изправени пред недостиг на оборудване. Това оборудване е необходимо за лечението на заразени пациенти, защита на здравните работници и забавяне на разпространението на вируса.

Държавите членки също се обединяват в рамките на споразумението за съвместно възлагане на обществени поръчки за закупуване на лични предпазни средства, дихателна апаратура и предмети, необходими за тестване за коронавируса.

"Работейки заедно по този начин, те придобиват по-силна позиция на световния пазар", коментира пресслужбата на Европейския парламент.

mediapool.bg