Кламер БГ - Новини: ЕК препоръчва масов скрининг за повече видове рак с 90% обхват

ЕК препоръчва масов скрининг за повече видове рак с 90% обхват

Европа

|
Вт, 20 Септ 2022г. 17:59ч.
ЕК препоръчва масов скрининг за повече видове рак с 90% обхват

ЕК препоръчва масов скрининг за повече видове рак с 90% обхват

Масов скрининг за повече видове рак, който да достигне 90% обхват през 2025 година, а специално за рака на гърдата да започва и от по-ранна възраст. Това предвижда представен от Еворпоейската комисия във вторник нов подход, който цели да насърчи държавите членки да разширят скрининга и по този начин да намалят бремето на онкологичните заболявания. Основните цели са да се повиши до 90% обхватът на целевите групи за няколко вида рак: на гърдата, на маточната шийка, на дебелото черво и на ректума. Освен това: масовият организиран скрининг да включва и рака на белите дробове, простатата и, при определени обстоятелства, стомаха.

Новият подход е основан на най-новите налични научни разработки и данни.

Той е част от схемата на ЕС за скрининг на рака, която ще бъде предложена в рамките на Европейския план за борба с рака.

За да се улесни по-целенасочен и по-малко инвазивен скрининг, с препоръката на ЕК

се разширява и целевата група за скрининг за рак на гърдата, която вече ще включва жени на възраст между 45 и 74 години (засега възрастовата група е от 50 до 69 години);

се предлага за откриване на рак на маточната шийка да се извършва изследване за човешки папиломавирус (HPV) при жени на възраст от 30 до 65 години най-малко на всеки 5 години, като се вземе предвид ваксинационният статус във връзка с HPV;

се призовава за тестове за рак на дебелото черво и ректума при лица на възраст 50—74 години под формата на фекален имунохимичен тест с цел профилиране и разпределение, за да може пациентите евентуално да бъдат насочвани към последваща ендоскопия/колоноскопия.

Въз основа на най-новите данни и методи препоръката разширява обхвата на организирания скрининг, така че да включва още три вида рак: изследване за рак на белите дробове за настоящите силни пушачи и бившите пушачи на възраст 50—75 години; изследване за рак на простатата при мъжете до 70 години въз основа на специфичен за простатата антигенен тест и магнитно-резонансна томография като последващо изследване; в регионите с висока заболеваемост и смъртност от рак на стомаха — скрининг за Helicobacter pylori и наблюдение на предраковите стомашни лезии.

В препоръката се обръща специално внимание на равния достъп до скрининг, нуждите на конкретни социално-икономически групи, лица с увреждания и лица, които живеят в селски или отдалечени райони, за да стане скринингът за рак реалност в целия ЕС.

Важно е също така да се гарантират подходящи и навременни диагностични процедури, лечения, психологическа подкрепа и последващи грижи.

Освен това с препоръката се въвежда редовен систематичен мониторинг на програмите за скрининг, включително различията, чрез Европейската информационна система за рака и Регистъра на неравенствата при раковите заболявания.

В подкрепа на изпълнението ще се разработят насоки на ЕС за скрининга за рак и лечението на рака на простатата, белите дробове и стомаха с финансово подпомагане от "ЕС в подкрепа на здравето". Съществуващите насоки на ЕС във връзка с рака на гърдата, рака на маточната шийка и рака на дебелото черво и ректума ще бъдат редовно актуализирани.

За въвеждането на новите препоръки има финансова подкрепа — 38.5 милиона евро в рамките на програма "ЕС в подкрепа на здравето", "Хоризонт Европа" и 60 милиона евро по линия на "Хоризонт Европа". Комисията ще предложи и допълнително финансиране за скрининг за рак в рамките на програмата "ЕС в подкрепа на здравето" за 2023 г. Освен това може да се предостави подпомагане от европейските регионални, кохезионни и социални фондове.

"През 2020 г. приблизително 2,7 милиона души в ЕС са били диагностицирани с рак и над 1.3 милиона души загубиха живота си поради тази болест. Знаем, че ранната диагноза спасява човешки живот и подобрява качеството на живот. Днес определяме нов курс в скрининга за рак в ЕС в рамките на европейския план за борба с рака. Въз основа на новите ни препоръки схемата на ЕС за скрининг на рака ще обхване видове рак, които представляват почти 55 % от всички нови случаи, диагностицирани всяка година в ЕС", каза Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването.

mediapool.bg