Кламер БГ - Новини: ЕК предава на съд Полша заради закона за съдебната власт

ЕК предава на съд Полша заради закона за съдебната власт

Европа

|
Ср, 31 Март 2021г. 15:38ч.
ЕК предава на съд Полша заради закона за съдебната власт

Европейската комисия съобщи, че предава на съд Полша заради закона за съдебната власт, влязъл в сила през февруари миналата година.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от БТА, поясни, че досега комисията неколкократно е опитала да изясни пред полските власти своите опасения за независимостта на съдиите, засегната от новото законодателство. ЕК откри наказателна процедура по този въпрос през април миналата година.

Комисията изразява очакване Съдът на ЕС да разпореди временни мерки до приемането на окончателното решение по този случай. Според ЕК полският закон действа срещу независимостта на съдиите и е несъвместим с правото на ЕС.

ЕК настоява Европейският съд да разпореди временно да отпаднат ограниченията, заради които полските съдии не могат да прилагат общностното законодателство, както и да бъдат отменени взетите вече решения срещу върховенството на правото на ЕС.

Решението на Европейската комисия да сезира Европейския съд по повод съдебните реформи в Полша няма правно основание, заяви говорител на правителството във Варшава, цитиран от Франс прес.

"Законовата уредба на съдебната администрация е от изключителната компетентност на държавите", заяви в Туитър говорителят Пьотр Мюлер. Това "следва пряко от Конституцията на Република Полша и от договорите на ЕС. Полските разпоредби не се различават от норми, които са в сила в ЕС", добави той.

В понеделник премиерът Матеуш Моравецки поиска от Конституционния съд да се произнесе относно превъзходството на полската конституция над законодателството на Общността.

mediapool.bg