Кламер БГ - Новини: ЕК настоя държавите да активизират усилията си за борба с маймунската шарка

ЕК настоя държавите да активизират усилията си за борба с маймунската шарка

Европа

|
Ср, 27 Юли 2022г. 17:15ч.
ЕК настоя държавите да активизират усилията си за борба с маймунската шарка

ЕК настоя държавите да активизират усилията си за борба с маймунската шарка

Европейската комисия призова 27-те членки на ЕС в сряда да предприемат по-силен и координиран подход към маймунската шарка, след като Световната здравна организация я обяви за глобална здравна заплаха, съобщи Ройтерс.

В писмо до министрите на здравеопазването на страните-членки европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис отбеляза, че Европейският съюз е епицентърът на новите случаи и блокът трябва да работи заедно, за да контролира огнището.

Кириакидис призова министерствата на здравеопазването да засилят наблюдението и докладването на случаите, проследяването на контактите и изолацията, ваксинациите и ясната комуникация относно рисковете.

Маймунската шарка е вирус, който обикновено причинява леки симптоми, включващи треска, болки и обрив по тялото, като възстановяването е от две до четири седмици.

Първоначално идентифициран при маймуни, вирусът се предава главно чрез близък контакт и е ендемичен за Африка.

След първоначално докладваните случаи в Европа през май, оттогава те нараснаха до над 16 000 в 75 държави. До момента са съобщени пет смъртни случая, всички в Африка.

Кириакидис подчерта, че членовете на ЕС трябва да докладват национални данни за случаи на маймунска шарка на Европейската система за наблюдение, като актуализират информацията, когато постъпят по-пълни данни.

Държавите също така трябва да създадат ясни насоки за проследяване на контакти и изолиране в съответствие с препоръките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

ЕС придоби 160 000 дози ваксини от датската биотехнологична компания Bavarian Nordic (BAVA.CO). Кириакидис призова страните от ЕС, които не са подписали съответния договор, да го направят възможно най-скоро, за да осигурят доставките.

Страните от ЕС трябва също така да повишават осведомеността за заболяването, без да предизвикват паника. Кириакидис добавя, че настоящите случаи са съсредоточени сред гей мъже и те не трябва да бъдат стигматизирани заради епидемията.

Еврокомисарят изразява увереност че ЕС разполага с необходимите инструменти за справяне със заплахата от маймунската шарка.

mediapool.bg