Кламер БГ - Новини: ЕК иска от държавите в ЕС данни за хода на имунизацията срещу ковид

ЕК иска от държавите в ЕС данни за хода на имунизацията срещу ковид

Коронавирус

|
Пон, 11 Ян 2021г. 15:49ч.
ЕК иска от държавите в ЕС данни за хода на имунизацията срещу ковид

Европейската комисия съобщи, че ще изпрати писмо до държавите от ЕС, в което изразява очакване да получи данни за хода на имунизацията срещу коронавирус.

Комисията очаква държавите да прилагат европейската имунизационна стратегия и да съобщят какви договори за доставки са подписали с производителите на одобрените в ЕС ваксини. Националният имунизационен календар се подготвя от държавите, съобразно нуждите, добави говорител на ЕК.

По-рано днес комисията съобщи, че осигурява 36 милиона евро за проекти, предназначени за събиране на кръвна плазма от хора, преболедували болестта. Средствата ще бъдат получени от 150 центъра за плазма в България, Белгия, Хърватия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Словения и Великобритания. Уточнява се, че с новоразработения подход от дарителите се извлича само плазма, което дава възможност те да даряват на всеки две седмици, вместо веднъж на 3-4 месеца, както правят даряващите кръв.

Комисията допълни, че вече девет държави в ЕС - Белгия, Дания, Германия, Гърция, Румъния, Унгария, Словения, Швеция и Холандия - са заявили готовност да приемат количества от стратегическите европейски запаси от средства за здравна защита. Запасите включват над 65 милиона медицински маски за лице, 15 милиона маски с висока защита (FFP2/FFP3), над 280 милиона чифта латексови ръкавици, близо 20 милиона защитни облекла, както и няколко хиляди апарата за обдишване.

mediapool.bg