Кламер БГ - Новини: ЕК: Скопие да започне преговори за ЕС до края на годината

ЕК: Скопие да започне преговори за ЕС до края на годината

Европа

|
Вт, 19 Окт 2021г. 17:54ч.
ЕК: Скопие да започне преговори за ЕС до края на годината

Сн. ЕПА/БГНЕС

Отлагането на преговорите влияе негативно върху РС Македония, констатира Европейската комисия (ЕК) в доклада за напредъка на Северна Македония.

ЕК призовава двустранните въпроси между София и Скопие да бъдат решени приоритетно, съобщи БГНЕС.

"Комисията очаква с нетърпение и подчертава значението на продължаващото прилагане от всички страни на Споразумението от Преспа и на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. В съответствие със заключенията на Съвета Комисията продължава необходимата подготвителна работа и очаква първата междуправителствена конференция да се проведе веднага, след като рамката за преговори бъде приета от Съвета и преди края на тази година, както е поискано от Европейската комисия", се посочва в проектодоклада за напредъка на РС Македония.

Засега обаче София не дава сигнали, че е готова бързо да преразгледа позицията си, а Скопие не прави реални стъпки в отговор на българските изисквания.

ЕК констатира, че РС Македония продължава да изпълнява критериите за членство в ЕС, а властите демонстрират ясна проевропейска ориентация.

"Северна Македония продължава да изпълнява условията за започване на преговори за членство, а властите публично демонстрираха силния си ангажимент да продължат по пътя към ЕС. Страната поддържа стабилен и решителен импулс в напредването на европейските реформи и увеличи усилията си за постигане на осезаеми резултати", се посочва в проектодоклада, който ще бъде представен по-късно.

Миналата година София не одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС и така Северна Македония не започна преговори.

Очаква се РС Македония да бъде поздравена за това, че е привела 96% от своята външна политика в съответствие с тази на ЕС, което е увеличение с 2% в сравнение с 2020 г.

"Забавянето на официалното започване на преговорите за членство има отрицателни последици за доверието в ЕС", предупреждава Европейската комисия

mediapool.bg