Кламер БГ - Новини: ЕБВР прогнозира ръст на руската икономика заради цените на петрола

ЕБВР прогнозира ръст на руската икономика заради цените на петрола

Свят

|
Ср, 27 Септ 2023г. 09:03ч.
ЕБВР прогнозира ръст на руската икономика заради цените на петрола

Бефтопроводът

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира, че руската икономика да нарасне с 1.5% през тази година заради по-високите цени на петрола през втората половина на 2023 г. По-рано банката прогнозира спад на руската икономиката с 1.5%, предаде АФП.

"Перспективите за 2024 г. ще зависят до голяма степен от това как ще се развият войната в Украйна и свързаните с нея икономически санкции, но на този етап се прогнозира растеж от 1%", се казва в прогнозата на ЕБВР, цитирана от БГНЕС.

През май ЕБВР имаше очаквания западните санкции върху руския износ на петрол "да бъдат по-ефективни".

"Но приходите от петрол бяха подкрепени от повишаващите се цени на петрола и способността на Русия да компенсира въздействието на ограничението чрез износ към нови пазари", се казва в новия доклад на ЕБВР.

Банката споменава увеличения износа към Китай и Индия и допълва, че икономическата активност на Русия "е останала стабилна - особено потреблението на домакинствата и държавните разходи във връзка с продължаващия конфликт".

Руската централна банка прогнозира, че икономиката на страната ще нарасне с между 1.5 и 2.5% през тази година, както и с между 0.5 и 1.5% през 2024 г.

Москва се бори с недостига на работна ръка, които са задълбочава от военната мобилизация и стотиците хиляди жертви в Украйна, санкциите и по-ниските приходи от износ.

ЕБВР добави, че очаква икономиката на Украйна да нарасне с 1% през тази година "благодарение на повече предприятия, които възобновяват дейността си, както и подобрените енергийни доставки".

Банката прогнозира ръст на производството от 3% през 2024 г. "при допускането, че войната ще продължи със сегашната си интензивност". И двете прогнози за Украйна остават непроменени спрямо месец май.

ЕБВР е създадена през 1991 г., за да помогне на страните от бившия съветски блок да възприемат свободни пазарни икономики, но оттогава е разширила обхвата си до Близкия изток и Северна Африка.

mediapool.bg