Кламер БГ - Новини: Дянков се свърза с антикорупционната комисия, тя благодари на медиите

Дянков се свърза с антикорупционната комисия, тя благодари на медиите

България

|
Четв, 27 Септ 2018г. 14:16ч.
Дянков се свърза с антикорупционната комисия, тя благодари на медиите

Вицепремиерът и финансов министър от първия кабинет "Борисов" – Симеон Дянков, се е свързал с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконнопридобитото имущество (КПКОНПИ), съобщиха от там в четвъртък.

Както е известно, подобно на бившия енергиен министър Трайчо Трайков, който вече е със запорирано имущество, срещу Дянков също тече проверка за произхода на средствата му.

В тази връзка преди ден от антикорупционната комисия спуснаха до медиите информация, че експертите ѝ търсили финансиста на всичките му известни адреси, но така и не могли да го намерят. Причината била, че той трябвало да изясни произхода на доходите си, получавани в чужбина, както и дали е сключил брак с жена си, за да е ясно дали средствата им са лични или семейни.

"Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) благодари на медиите за съдействието. След оповестяването на информацията, че комисията се опитва да открие Симеон Дянков, бившият финансов министър се свърза с представители на КПКОНПИ и декларира готовност да сътрудничи с каквото е необходимо", съобщиха от пресслужбата на ръководения от Пламен Георгиев орган.

Очаква се в рамките на деня ексминистърът да се срещне с проверяващите и да им предостави каквото им е необходимо. От комисията напомниха в четвъртък, че това се налага, тъй като "българските регистри не позволяват изготвянето на цялостен финансов профил на проверяваното лице, тъй като той и съпругата му имат доходи в чужбина, които няма как да бъдат изследвани без негово съдействие".

Проверките на имуществото на Дянков и Трайков започнаха, след като двамата получиха обвинения по т.нар. дело "ЕВН" в началото на м.г. Става въпрос за продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество през 2011 г.

Според прокуратурата борсовата сделка, сключена на цена от близо 90 млн. лв. за 33% от двете дружества с мажоритарен акционер ЕВН е ощетила държавата с 27.6 милиона лв. Разследващите твърдят, че сделката е сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от Трайков.

Сигналът за сделката бе подаден до прокуратурата през 2013 г. от тогавашния шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) и настоящ директор на държавната Българска банка за развитие Стоян Мавродиев. Той дълго време беше в конфликт с Иво Прокопиев, който пък е собственик на "Булброкърс" чрез дружествата си "Алфа финанс холдинг" АД и "Финансиа груп".

Освен Трайков, Дянков и Прокопиев, прокуратурата обвини и шефовете в посредника по борсовата продажба на акциите на ЕВН "Булброкърс". Това са Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Именно действията на борсовия посредник са довели до тази щета, смята държавното обвинение.

mediapool.bg