Кламер БГ - Новини: Дянков предлага комисия с Иван Костов и Пламен Орешарски за излизане от кризата

Дянков предлага комисия с Иван Костов и Пламен Орешарски за излизане от кризата

България

|
Нед, 06 Дек 2020г. 10:34ч.
Дянков предлага комисия с Иван Костов и Пламен Орешарски за излизане от кризата

Да бъде създадена независима комисия от икономисти, финанси и експерти в помощ на правителството на Бойко Борисов за преодоляване на коронакризата. В нея да влизат хора, преодолявали кризи в управлението на България като бившите премиери и финансови министри Иван Костов, Пламен Орешарски, а също и доказани експерти като самия Дянков. Тази идея лансира в неделя бившият финансов министър в кабинетът "Борисов 1" Симеон Дянков. Той е категоричен, че настоящото правителство на Бойко Борисов "тича след кризата".

"Правителството просто тича след кризата, вместо да каже - в ситуация на голяма криза сме. Причината е, че няма икономисти в правителството, които да кажат при предишни кризи какви мерки са взети и да набележат мерки преди ситуацията да е станала по-лоша", уточни финансистът.

От думите на Дянков стана ясно, че той самият е готов да участва в такава комисия и вече е член към действаща подобна в държава в ЕС. Той уточни, че в редица държави от ЕС вече действат такива комисии, в които влизат външни експерти, а не само бивши финансови министри.

На въпрос възможно ли е в обща комисия да бъдат събрани Иван Костов, Пламен Орешарски и Симеон Дянков, самият Дянков бе категоричен - "Да, възможно е".

"Защо да не е възможно, това са хора, които са участвали в процесите на държавата. Знаем как се правят финансова и икономическа политика, не сме вече активни", уточни той

Правителството е изморено

"Това правителство е изморено, а месеците до изборите са много важни", каза още Дянков. Той е категоричен, че е необходимо вземането на спешни мерки сега. Финансистът посочи, че редица държави в ЕС вече са провели срещи с бизнеса и са набелязали мерки за потенциални трета и четвърта вълна на коронакризата. Така че може да се проучи и чуждия опит и да се види какво може да се използва от него.

Данъците ще се вдигнат до 2 години. Възможно е увеличение на ДДС

"Сега се вдигнаха много разходите за социалните придобивки. Върви се към вдигане на данъците до 2 години", прогнозира още Симеон Дянков. На въпрос дали ще се въведе прогресивен данък или ще се вдигне плоския данък за облагане на доходите от сегашните му 10%, Дянков прогнозира вдигне на ДДС, от който в момента се събират много повече приходи в бюджета.

Той бе категоричен, че средствата за бизнеса и за социални осигуровки е трябвало да се осигурят от военния бюджет, а не просто да се харчи без буфери. Само преди месец, в края на мандата си правителството подписа втора голяма военна сделка – за придобиването на два нови патрулни кораба за близо 1 млрд. лева. Това се случва след покупката на изтребителите F-16 Block 70 за над 2 млрд. лева от САЩ и "Локхийд Мартин". Третият голям проект – за купуването на бронирани машини за близо 1.5 млрд. лева, се движи по-бавно и е много вероятно да не бъде подписан в рамките на правителствения мандат.

По повод прогнозата на управителя на БНБ Димитър Радев за влошаване на кредитните портфейли на банките, Дянков посочи, че рискове наистина има.

"След увеличаване на проблемите в бизнеса, след година-две се увеличават и проблемите на банките. Смятам, че банките са достатъчно силни, че да можем да избегнем и банкова криза след година, две", каза още той.

В петък Димитър Радев посочи, че втората вълна от Covid-19 може да осъществи сценария за изостряне на икономическата криза, а оттам и влошаване на кредитните портфейли на банките. Той смята, че банките трябва да се подготвят да работят в условията на задействани капиталови буфери и ясен план за тяхното възстановяване след кризата. Основният ефект върху банките от изострянето на кризата ще бъде покачването на дела на лошите кредити, който по последни данни е към 8%, но е доста над средния за ЕС.

mediapool.bg