Кламер БГ - Новини: 850 души и 70 машини се включили в разчистването на наводнените села в Пловдивско

850 души и 70 машини се включили в разчистването на наводнените села в Пловдивско

България

|
Пон, 05 Септ 2022г. 15:56ч.
850 души и 70 машини се включили в разчистването на наводнените села в Пловдивско

850 души и 70 машини се включили в разчистването на наводнените села в Пловдивско

Повече от 70 специализирани машини, както и близо 850 служители на държавни институции и доброволци са се включили

в преодоляването на последиците от наводнението в област Пловдив, където е обявено частично бедствено положение.

От вчера на терен работи техника на горското стопанство в Смолян, а рано тази сутрин към най-пострадалите села в района на Карлово бяха изпратени машини от "Автомагистрали" ЕАД. Багери, самосвали, камиони, товарачни машини и резачки се използват от екипите, които разчистват пътища, речни корита, обществени сгради, къщи и дворове.

По-рано областният управител на Пловдив Ангел Стоев обяви, че два пъти повече техника в сравнение с вчера работи по разчистването на наводнените села Богдан, Каравелово и Слатина.

По думите му на терен има 69 тежки машини за селата Богдан, Каравелово и Слатина.

В село Богдан работят 5 самосвала, 4 верижни багера, а в село Слатина - работят 5 багера, 8 самосвала и 40 войници, които работят със собствени резачки и 10 горски работници.

"За тяхната работа имаме уговорена допълнителна техника, която ще ни бъде предоставена от частни фирми", отбеляза още той.

Стоев подчерта, че на терен работи и техника на горското стопанство в Смолян - 2 големи камиона и 2 багера.

От Министерството на вътрешните работи пък съобщиха, че полицията ще съдейства на място за издаване на лични карти на жителите на най-пострадалите от наводненията села.

От Министерския съвет съобщиха, че е създадена организация и социалните служби ще съдействат на пострадалите от наводнението да подадат своите заявления за получаване на еднократната финансова помощ от държавата в нейния максимално допустим размер. На хората от най-тежко пострадалите села ще бъдат предоставени пакети с хранителни продукти.

След като бъдат подадени данни за щетите въвМеждуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, предстои комисията да излезе с решение каква част от наличните 35 млн. лв. във Фонда за бедствия ще бъдат отпуснати за възстановяването на региона.

Общинските служби „Земеделие“ приемат заявления за щети от земеделците, включително в почивните дни. Екипи на Напоителни системи са на терен, като е направен оглед на всички съоръжения по течението на реката. Извършва се и проверка за сечите в района.

Разчистването на най-важните артерии ще отнеме седмици

Държавата ще осигури временни жилища на тези, които са изгубили своите имоти след наводненията в карловските села, каза в понеделник сутринта пред Нова тв служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

На първо време се търсят контейнери, за да може да се настанят временно хората, след това да се търси и друго решение, надявам се, че държавата ще влезе наистина в час, посочи той.

По думите му контейнерите са климатизирани и отоплени.

"Там, където сме получили сигнали, сме реагирали незабавно. Още на втори септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали", заяви министърът на отбраната.

Той обясни, че овладяването на ситуацията минава през три етапа – спасяване и евакуация на населението, втори – осигуряване на вода, храна и лекарства, третият – преодоляване на щетите. Още първия ден са изпратени над 100 човека и 18 машини между Богдан и Каравелово.

Армията е на място, изкарали сме цялата възможна техника, от горските стопанства също е изкарана техника, посочи още министърът, но припомни, че военните помагат и в охраняването на границата и над 500 човека са там.

Според него разчистването на най-важните артерии ще отнеме седмици. "При поискване - ние реагираме мигновено. Има я и работната ръка. Но техниката не може да се влезе в средата на селото, докато липсват подходи", каза той.

По повод наводнението той каза: "Има разследващи органи, които трябва да си свършат работата - да установят къде е причината и кой е довел до това състояние. Ако има виновен, да си понесе наказанието".

mediapool.bg