Кламер БГ - Новини: Държавата учредява дружество за детската болница

Държавата учредява дружество за детската болница

България

|
Ср, 15 Юли 2020г. 16:14ч.
Държавата учредява дружество за детската болница

Държавата учредява еднолично акционерно дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, съобщиха от Министерския съвет.

Целта е дружеството да поеме всички дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на бъдещата Национална многопрофилна детска болница, която е обявена за обект от национално значение.

Дружеството е с капитал в размер на 100 млн. лв. - колкото е отредената за изграждането на болницата сума. Капиталът е формиран, чрез парична вноска на държавата, внесена, както следва: 30 млн. лв. - към момента на вписване на дружеството; 50 млн. лв. - до 1 година след вписването на дружеството; и 20 млн. лв. - до 2 години след вписването на дружеството.

Средствата, необходими за изграждане на Националната педиатрична болница, са предвидени по бюджета на Министерство на здравеопазването за 2020 година и в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г., отчитат от правителствената пресслужба.

По този начин се създава единна структура, която да осъществява организацията и контрола по изграждането на болницата до завършването й като строителен обект, окомплектоването й с оборудване и медицинска апаратура и привеждането й в готовност за работа като лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения, уточняват от МС.

mediapool.bg