Кламер БГ - Новини: Държавата иска да забрани пушенето на наргиле до 18 години

Държавата иска да забрани пушенето на наргиле до 18 години

България

|
Ср, 30 Авг 2017г. 13:54ч.
Държавата иска да забрани пушенето на наргиле до 18 години

Държавата обмисля да забрани употребата на наргилета за деца под 18 години, а вредата от пушенето на наргиле ще стане предмет на родителски срещи и часовете на класния ръководител в училище. Това стана ясно след работна среща в здравното министерство по темата за ограничаване на употребата на наргилета.

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. Темата стана актуална след убийството на 11-годишно момиче в началото на миналата седмицата след спор с по-голямо момче за пушене на наргиле. Трагичният инцидент провокира дебат около здравословните последици от добилата популярност сред младежите практика.

До един месец междуведомствената група с представители на няколко министерства, митниците, неправителствени организации и др. ще излезе с конкретни предложения за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Експертите са на мнение, че са нужни законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и за акцизите и данъчните складове.

Присъстващите обсъдиха и практиката за ограничаване употребата на наргилетата, въведена и доказала ефекта си в държави като Полша, Хърватия, Кипър и Румъния.

“Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив – то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия“, заяви зам-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Ето защо тя предложи в часовете на класния ръководите и по време на родителските срещи родители и ученици да бъдат запознати с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси.

mediapool.bg