Кламер БГ - Новини: Държавата изгуби 27 млн. лв по делото срещу Домусчиеви за БМФ

Държавата изгуби 27 млн. лв по делото срещу Домусчиеви за БМФ

България

|
Ср, 21 Дек 2022г. 15:24ч.
Държавата изгуби 27 млн. лв по делото срещу Домусчиеви за БМФ

Държавата изгуби 27 млн. лв по делото срещу Домусчиеви за БМФ

Държавата окончателно загуби 27 милиона лева от санкцията, която наложи срещу корабната компания "Кей Джи Маритайм Шипинг" на Кирил и Георги Домусчиеви за приватизацията на "Параходство Български морски флот" (БМФ). Това става ясно от решението на Върховния касационен съд по казуса.

Глобата за общо 52.2 милиона лева за неизпълнение на приватизационния договор за БМФ бе наложена от Агенция за публичните предприятия и контрол през 2019 година. Домусчиеви обаче не платиха и държавната агенция можеше единствено да отнесе случая до Арбитражния съд на БТПП.

Държавата твърдеше, че корабната компания на Домусчиеви ("Кей Джи Маритайм Шипинг") не е изпълнила условие от приватизационната сделка за поддържане средногодишно на общ тонаж на корабите на дружеството не по-малък от 1.3 млн DWT (дедуейт тонаж) за десетгодишен период от август 2008 година до края на 2018 г.

Арбитражният съд обаче отряза държавата и намали санкцията до 25.3 милиона лева. Целият спор пред арбитража бе сведен до разполагаемия корабен капацитет на БМФ, а не до собствеността.

Държавната агенция твърди, че БМФ не може да пише на своя сметка кораби в строеж или наети на чартър кораби, а само собствените си кораби. В крайна сметка арбитражът казва, че се броят не само собствените кораби на БМФ, а и кораби, наети на чартър и корабите в строеж. Това намалява двойно неизпълнението на приватизационния договор, което се отразява и върху присъдената сума.

Държавната агенция е недоволна от решението и обжалва пред Върховния касационен съд. Аргументът е, че арбитражният съд се е произнесъл по въпроси извън предмета на спора, като си е позволил да решава въпроси от вещното право. Посочва се, че решението е в противоречие с обществения ред в страната. "Кей Джи Маритайм Шипинг" посочва, че подобна възможност за отмяна на арбитражното решение вече не присъства в закона.

Накрая ВКС обявява, че държавата се позовава на несъществуваща правна норма, която е отменена преди пет години от Конституционния съд. Върховните съдии не откриват никакви други валидни аргументи за обявяване на решението на арбитражния съд за нищожно.

Предисторията

Компанията "Кей Джи Маритайм Шипинг" на Домусчиеви, която държи 70% от БМФ, беше глобена с 52 млн. лв. през септември 2019 година с твърдение, че не е изпълнен приватизациония договор. Санкцията обаче не е бе платена и АППК заведе арбитражен иск срещу компанията.

Именно тази глоба се опитаха да избегнат Домусчиев още през 2016 година, когато поискаха от Арбитражния съд на БТПП да се произнесе по спора им с приватизационната агенция за промяна на приватизационния договор. Решението бе в полза на собственика на БМФ, но създаваше предпоставки за неизпълнение и на редица други приватизационни договори, сред които и този за продажбата на "Булгартабак".

След скандал в управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и намесата на бившия вицепремиер Валери Симеонов, решението на арбитража в полза на БМФ бе обжалвано пред ВКС. Съдът върна делото в БТПП за ново разглеждане и арбитражът прекрати производството си по казуса, защото изведнъж откри, че няма компетентност да го разглежда. След това обаче бе заведено делото за настоящата санкция.

Глобата

Срокът на 10-годишния период на следприватизационен контрол на договора за приватизация на 70% от капитала на БМФ с "Кей Джи Маритайм Шипинг" изтече в края на 2018 г.

АППК констатира преизпълнение на инвестиционната програма и частично неизпълнение на задълженията за поддържане на средногодишно общ тонаж на корабите на дружеството не по-малко от 1.3 млн. DWT (дедуейт), включително чрез дъщерни дружества на дружеството.

По договор "Кей Джи Маритайм Шипинг" е трябвало да инвестира 779.880 млн. лв. в морски флот, за който през 2008 г. плати 440.100 млн. лв. Накрая вложенията се оказват близо 15 милиона лева повече Според финансовия отчет на параходството за 2018 г. поддържаният тонаж е бил 978 хил. DWT.

Групата на БМФ, в която влизат 40 дъщерни дружества, регистрирани на Маршаловите острови, 12 – в Малта, и по едно във Великобритания и Обединените арабски емирства, както и клон в Хамбург, притежава също така два ферибота.

Те осъществяват превоз на ж.п. вагони, товарни и леки автомобили, контейнери, палубен товар и пътници по линиите Варна - Черноморск – Варна, Варна - Поти / Батуми – Варна и Черноморск - Поти / Батуми - Черноморск. БМФ има и седем влекача за маневриране на корабите във всички райони на пристанища Варна и Бургас, но могат да се използват и за противопожарни действия и спасителни дейности, както и за буксировки в Черно и Средиземно море.

Към края на миналата година БМФ заявява пред "Капитал", че разполага с кораби с общо 1.478 милиона DWT.

mediapool.bg