Кламер БГ - Новини: Държавата атакува "Хиполенд" след активно участие в протестите

Държавата атакува "Хиполенд" след активно участие в протестите

България

|
Пет, 04 Септ 2020г. 19:04ч.
Държавата атакува "Хиполенд" след активно участие в протестите

Масирана акция на няколко държавни служби, целяща натиск върху веригата за детски играчки "Хиполенд", стартира в петък. Това става ден след като изпълнителният директор на частната компания Мариан Колев публично се оплака, че полицията едва не е ослепила 17-годишния му син, който е бил напръскан с химическо вещество по време на протеста на 2 септември. Служителите на веригата за детски играчки са едни от най-активните участници в антиправителствените протести.

След силен обществен отзвук на случая в края на деня МВР съобщи, че проверката на "Хиполенд" е "преустановена", без да е ясно какво точно означава това.

Сутринта в петък около 20 служители на Националната агенция за приходите (НАП), Икономическа полиция, Главна дирекция "Надзор на пазара" и Агенция "Митници" са отишли рано тази сутрин в базата на веригата в столичния квартал Казичене. Данъчни пък са влезли в магазините им за играчки, съобщи "Офнюз". От НАП потвърдиха пред Mediapool, че действително техни екипи проверяват "Хиполенд".

МВР: Проверката е преустановена

В противоречиво прессъобщение в края на деня МВР обяви, че проверката е преустановена след разговор между вътрешния министър Христо Терзийски и Мариан Колев. В същото прессъобщение обаче се обяснява още, че проверката е планова, законосъобразна и е извършена от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП.

"Мероприятията са за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики. Само за периода от 28.08.2020 г. до 04.09.2020 г. съвместните екипи на Междуведомствения център са извършили 14 такива проверки в складовете на различни търговски дружества. Що се отнася до конкретната проверка от днес, то министърът на вътрешните работи вече е провел разговор с управителя на фирмата като го е уверил, че действията на екипите на Междуведомствения център се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена", коментираха от МВР.

Шефът на "Хиполенд": Странно съвпадение

"Горд съм, че през целия си съзнателен живот съм създал и развивам бизнес, че давам работа на над 350 човека, че плащам до стотинка предвидените от законите данъци и осигуровки, за да осигурявам заплатите включително на хората, които днес ни "пазят", обгазявайки и ослепявайки децата ни", написа преди ден собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев по повод полицейските действия срещу сина му.

Мариан Колев

Служители на компанията участват в протестите отдавна, като обикновено носят зелени тениски с логото на фирмата.

"Всички институции имат право да правят проверки за спазване на закона и правилата. Но един ден след поста ми за полицията да дойдат три институции... ми е малко странно да има такива съвпадения. През годините сме имали много проверки, но досега такава акция с три институции едновременно не е имало. Разбрах от колеги, че са поискали договорите за всички заплати", коментира Колев пред "Офнюз".

Иво Мирчев: Пеевски искаше да купи "Хиполенд"

По-късно Иво Мирчев от "Демократична България" изрази абсолютната непримиримост на формацията по случая във видео, заснето пред магазин от веригата за играчки.

По думите на Мирчев преди няколко месеца в офиса на собственика на "Хиполенд" е влязъл близкия до премиера Бойко Борисов бизнесмен Александър Сталийски, който заявил, че Делян Пеевски иска да купи "Хиполенд". Собственикът обаче отказал да продаде бизнеса си на депутата от ДПС.

"Г-н Пеевски е известен като човек, който не разбира от бизнес. Всеки бизнес, без изключение, до който той се е докоснал, е фалирал. Като примерите за това са десетки, но най-трогателният от тях е "Булгартабак", с който беше затрит един цял поминък от българската икономика", посочи Мирчев.

По думите му, след като собственикът на "Хиполенд" отказва да продаде бизнеса си, той се включва в протестите и срещу него започват атаки.

"Важният извод дотук е, че институциите, чиято работа е да регулират българския бизнес, са използвани в интерес на мафията. ..Ако Пеевски си хареса Вашия бизнес, той ще го получи. Считаме, че това е абсолютно ненормална ситуация, затова, ние, оттук нататък, специално случая "Хиполенд", за който в момента се прави практически опит да бъде завзета тази верига, ще подадем съответните сигнали още в началото на седмицата", посочи още активистът на "Демократична България".

mediapool.bg