Кламер БГ - Новини: Дъждът отново спря търсеното на заклещените в пещера младежи в Тайланд

Дъждът отново спря търсеното на заклещените в пещера младежи в Тайланд

Свят

|
Четв, 28 Юни 2018г. 15:42ч.
Дъждът отново спря търсеното на заклещените в пещера младежи в Тайланд

Продължаващите проливни дъждове в Тайланд наложиха прекъсване на опитите да бъдат намерени 12 младежи и техният футболен треньор, които са заклещени от събота в четвъртата по дължина пещера в Тайланд. Повишеното ниво на водата, която блокира преди пет дни входа на пещерата, е наложило да се спре гмуркането на водолазите и работата по изпомпването на вече събралата се вода, предаде ББС в четвъртък.

С момчетата на възраст между 11 и 16 години и 25-годишния им треньор няма връзка от влизането им в природната забележителност, славеща се с множеството си подземни тунели.

В момента спасителната операция е фокусирана върху намирането на друг вход към пещерата. Обмисля се дори пробиването на тесен процеп към кухината на образуванието, за да се създаде алтернативна точка за влизане. Според експертите е възможно пещерата да има и други отвори, но намирането им в обширната планинска и гориста местност е изключително трудно.

Към момента няма никаква яснота къде точно може да е попаднала в капана на водите групата. Не се знае дори дали те са живи. Според съобщения, изпратени от децата преди да влязат в пещерата, те са имали фенерчета и някаква храна.

Според пещерняци, футболният отбор има шансове да оцелее, ако е в кухини, разположени над нивото на водата, заляла пещерата.

Най-големите опасности за младежите са измръзването или липсата на кислород. Температурата в пещерата е между 20 и 25 градуса, което е поносимо и ако дрехите на изгубените деца не са мокри, няма да има проблем. Кислородът също би трябвало да е достатъчен, макар че е известно, че някои пещери в региона имат въздушни джобове с въглероден двуокис.

С групата няма връзка от момента на влизането й в пещерата, чийто вход бил залят междувременно от проливния дъжд. От съботната нощ продължават усилията на спасителните екипи и на доброволци да намерят път за влизане в пещерата.

Според Джошуа Морис, който ръководи пещерни и катерачески турове в Южен Тайланд и участва в спасителната акция, наводнен е тесен участък от около 2 км от входа на пещерата и ако децата са били в горната част, може да са заклещени в сухи кухини.

Според него обаче групата изглежда не е била подготвена да прекара повече от няколко часа в пещерата и надали има достатъчно светлина, храна и вода, което е от жизнено значение в подобни ситуации.

Вътрешният министър на страната Анупонг Паоджинда обаче заяви, че момчетата "имат храна, имат способности и ние сме убедени, че все още са живи".

Дори и да бъдат намерени живи, проблем ще е извеждането им от пещерата, чието наводняване заради проливните дъждове може да продължи, според Морис.

"Гмуркане в пещера като тази е изключително опасно, водите се движат, мътни са и почти няма видимост", посочва той. Според него при това положение, ако децата бъдат намерени живи, трябва да им се осигуряват храна и вода за дълго време, докато водата се отдръпне, за да могат да бъдат извадени.

Към спасителната операция, провеждана от тайландците, се присъединиха в сряда и трима британски пещерни водолази. Дъждът обаче пречи на гмуркането, а работата на помпите е затруднена от влизащия с водата пясък.

mediapool.bg