Кламер БГ - Новини: Драги Георгиев: Средновековните държави са напълно различни от съвременните нации

Драги Георгиев: Средновековните държави са напълно различни от съвременните нации

Свят

|
Вт, 16 Авг 2022г. 15:17ч.
Драги Георгиев: Средновековните държави са напълно различни от съвременните нации

Драги Георгиев, сн. БГНЕС

Средновековните империи и държави са напълно различни държавни образувания, с различни идентичности и контекст от съвременните държави и нации, посочи съпредседателят от македонска страна на съвместната историческа комисия Драги Георгиев

"Затова се стараем да избягваме да разглеждаме събитията отпреди 150 и 1000 години през днешната етническа призма и искаме да изтъкнем универсалните ценности на хората от онова време, чрез които могат да бъдат свързани двата и не само двата народа", каза Драги Георгиев в интервю за ТВ Сител, цитирано от агенция МИА и БТА.

"Категорично не трябва да се свързват идентичностите през Средновековието и сегашните национални идентичности. Лоялността през Средновековието е към краля и църквата и няма лоялност към нацията и народа. За този период е важно да се зачитат общочовешките ценности и да се настоява за включване не само на Македония и България, а и на други народи в изразяването на почит към хората от онова време. Ето защо препоръките, които са приети за съвместно честване и за учебниците в Македония и България изобщо не засягат проблемите на идентичността", каза Георгиев и добави, че не е логично днешната идентичност да се свързва с идентичността на народите, живели тук в древността.

В текстовете за съвместно честване не се споменават етнически групи и идентичности на лица или общности, с което постигнахме това, което отстоявахме – проблемите на идентичността да не бъдат тема на обсъждане в Комисията, допълни той.

Преди ден общата историческа комисия излезе с препоръки до двете правителства, които изясниха въпросите около цар Самуил, Свети Кирил и Методий и други личности. Освен това препоръчва на двете правителства промени в учебниците и общи чествания на исторически личности.

mediapool.bg