Кламер БГ - Новини: Достъпът до тайни на Рашков е отнет, докато той е бил преподавател

Достъпът до тайни на Рашков е отнет, докато той е бил преподавател

България

|
Четв, 27 Май 2021г. 18:30ч.
Достъпът до тайни на Рашков е отнет, докато той е бил преподавател

Снимка: БГНЕС

Допускът до класифицирана информация на служебния вътрешен министър Бойко Рашков е бил отнет, докато той не е имал нужда от него. Това е станало през 2019 г., когато той е бил преподавател в УНСС.

"Не съм имал абсолютно никаква служебна необходимост да имам достъп до класифицирана информация. Пита се задачата защо към онзи момент не са обявили този факт в медиите", заяви Рашков пред бТВ.

Новината за отнетия достъп бе съобщена от бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев в сряда, часове преди президентът Румен Радев да подпише указ за освобождаването му от длъжност по предложение на правителството. Пред БНТ от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) потвърждават, че отнемането е от 23 април 2019 г. и е за срок от три години.

По това време мандатът на Рашков като шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства е изтекъл, т.е. той не работи с такава информация. От отнемането на достъпа реално не следва нищо.

При назначаването му за вицепремиер и вътрешен министър той отново би следвало да получи достъп и то без предварително проучване, каквото се изисква за други държавни длъжности. Това е подчертано и в отговора на ДКСИ.

"Съгласно Закона за защита на класифицираната информация лица, които заемат определени в същия закон длъжности, получават достъп до класифицирана информация, която е в кръга на тяхната компетентност, за срока на заемане на длъжността", пише в него.

Рашков коментира, че не е бил уведомен за отнемането. Той заяви още, че преди да се изказва Георгиев е добре да научи закона.

mediapool.bg