Кламер БГ - Новини: Допълнителни пари от бюджета ще получат 96 защитени детски градини

Допълнителни пари от бюджета ще получат 96 защитени детски градини

България

|
Четв, 26 Окт 2017г. 17:26ч.
Допълнителни пари от бюджета ще получат 96 защитени детски градини

За защитени за бъдат обявени 96 детски градини или части от тях в страната. Това предлага министерството на образованието. Това означава, че тези заведения няма да бъдат закривани дори и децата в тях да са малко. Освен това ще получат и допълнителни средства от бюджета.

До момента статут на защитени имаха само училищата - основно в малки и отдалечени населени места. Образователното министерство предлага в списъка със защитени училища да влязат 151 институции. Те също получават допълнително финансиране от бюджета.

Списъците трябва да бъдат одобрени от правителството. То определя и допълнителната субсидия за тези институции. В момента за защитена детска градина се отпускат допълнително 21 000 лева, ако е в планински район и 19 000 лева – в останалите случаи. Когато се защити част от детска градина, тя получава допълнително финансиране от 16 000 лева, ако е в планински район, и 14 500 лева в останалите случаи.

Допълнителното финансиране за защитените училища е 32 000 лв., ако са в планински район, и 29 000 лева за останалите.

За първи път има възможност детски градини да се обявяват за средищни и транспортът на децата от други населени места до тях да се поема от държавата. такъв статут се предлага да получат 252 детски градини. В списъка на средищните училища ще влязат 22 нови, но ще бъдат отписани 25.

В средищните детски градини се обучават общо 18 674 деца, като 2 230 деца в задължителна предучилищна възраст пътуват ежедневно от съседни населени места. В новите средищни училища, които сега се включват в списъка, учат 4143 ученици, като 470 от тях пътуват ежедневно от съседни населени места. Към началото на учебната 2017/2018 година общо в средищните училища в страната се обучават 186 176 ученици, като пътуващите ученици до 16-годишна възраст са 40 352.

Детската градина се обявява за защитена, когато нейното закриване би довело до това, най-малко осем деца в задължителна предучилищна възраст да пътуват на 14 и повече километра извън населеното място, в което живеят. Другият случай, в който тя става защитена, е, ако поне на пет деца се налага да пътуват не по-малко от 20 километра до най-близката друга градина или училище, което организира предучилищно обучение.

Критериите за защитено училище са различни за различните степени на образование.

mediapool.bg