Кламер БГ - Новини: Дончев: От партийна логика оставането на власт носи само щети

Дончев: От партийна логика оставането на власт носи само щети

България

|
Пон, 31 Авг 2020г. 13:31ч.
Дончев: От партийна логика оставането на власт носи само щети

От партийна логика оставането на власт носи само вреди. Това заяви пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. Според него тази седмица ще има новини, защото тя била "натоварена с необходимостта да има новини". Дончев призна, че ГЕРБ са можели да предложат и много по-добър вариант на нова конституция. Проектът им бе остро критикуван от много юристи. В него има дори правописни грешки.

Не е комфортно

"Престоят в кабинет в министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация. От гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети", заяви Дончев.

Той допълни, че не може да изчисли колко губи ГЕРБ в тази ситуация, но със сигурност било много. Масово обаче партийните структури смятали, че няма причина да се подава оставка.

Въпреки продължаващите вреди Дончев заяви, че партията все още има достатъчно кандидати за министри. Коментарът бе направен във връзка с подадената от правосъдния министър Данаил Кирилов оставка. Ако той иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи, заяви вицперемиерът.

"Това не е задължителна военна служба", каза той.

Фигурите са важни, но правилата са по-важни

"Със сигурност трябваше да има по-добре подготвен текст, предвид факта, че темата не е съвсем нова. За ремонт на Конституцията слушам от съвсем крехка възраст, откакто е приета", заяви Дончев.

ГЕРБ са решени да започнат обсъждане за приемане на нов основен закон на фона на множеството критики. За старт на процедурата от партията трябва да си осигурят 120 гласа. Засега коалиционните им партньори от Обединени патриоти са заявили принципна подкрепа, но в замяна искат ГЕРБ да гласуват и за предложените то тях конституционни текстове.

"Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури", каза Дончев.

Да пишеш конституция не е като да пишеш стихове

Дончев каза още, че "когато говорим за писане на конституция, това не е писане на стих – индивидуална, авторска работа". Думите му са по подов предизвикалия сериозни критики проекта на ГЕРБ за нова конституция, който в основната си част съдържа разбъркани текстовете на настоящия основен закон, има грешки, а новите текстове дават законодателна инициатива на бъдещия "Съдебен съвет на прокурорите", който се ръководи от главния прокурор.

"Като политическа рамка и посока първоначалният текст, който бе предложен, отговаря на очакванията на хората по площадите", смята Дончев. Той подчерта, че ако процедурата бъде подкрепена, то Великото Народно събрание ще реши какви да са окончателните текстове.

Кирилов не е в казармата

"Ако министър Кирилов иска да си тръгне, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба", каза още той повод оставката на Кирилов, която бе подадена след разговор с Борисов. Мотивите така и не бяха обявени.

Вицепремиерът обаче твърди, че все още имало достатъчно кандидати за министри, които да заемат мястото на Кирилов.

Трудно ще се организират избори със сегашния изборен закон

Според него с настоящия изборен кодекс много трудно може да се организират избори. "Няма яснота какъв тип да са машините и чия е отговорността да ги осигури", каза Дончев.

Внесения преди две седмици законопроект на ГЕРБ прехвърля цялата отговорност за машините на ЦИК, като в същото време той не посочва къде да се съхраняват устройствата. След внасянето на тезти текстове председателят на избирателната комисия Стефка Стоева, което бе издигната за поста от ГЕРБ, подаде оставка. Преди това тя настояваше за среща именно с Дончев, за да бъдат обсъдени неяснотите в предложенията на управляващата партия.

mediapool.bg