Кламер БГ - Новини: Доналд Тръмп е определил 25 август 2020 г. като краен срок за Косовския въпрос

Доналд Тръмп е определил 25 август 2020 г. като краен срок за Косовския въпрос

Европа

|
Четв, 15 Авг 2019г. 10:23ч.
Доналд Тръмп е определил 25 август 2020 г. като краен срок за Косовския въпрос

Американският президент Доналд Тръмп е определил 25 август 2020 г. като краен срок за разрешаване на Косовския въпрос, пише в. "Сръбски телеграф", позовавайки се на свой "добре информиран източник", цитиран от БТА.

Изданието посочва, че тази дата е два месеца преди президентските избори в САЩ (през ноември), когато Тръмп ще се бори за втори мандат в Белия дом.

За кампанията на Тръмп е много важна всяка победа във външнополитически план и е ясно, че решаването на Косовския въпрос би било идеален сценарий, коментира още вестникът.

Двустранните отношения на Сърбия и Япония са напреднали "драстично" след посещението на японския премиер Шиндзо Абе в Сърбия миналата година, оценява японският външен министър Таро Коно за в. "Политика".

Коно, който пристига днес в Сърбия, каза, че за една година компания "Маекава" е открила завод в Смедерево, потвърдено е участието на компания "Иточу" в проект за изграждане на регионален център за преработка на отпадъци във Винча, а "Тойо тайърс" е решила да построи фабрика в Инджия.

Японският външен министър, който преди Сърбия беше в България, е изразил желание отношенията между Токио и Белград да продължат да се развиват интензивно.

Ако в Косово бъдат насрочени избори, срещата в Париж по Косовския въпрос, която беше планирана за септември, най-вероятно ще бъде отложена, пише в. "Блиц".

Вестникът припомня, че при неотдавнашното си посещение в Сърбия френският президент Еманюел Макрон каза, че ще организира среща на лидерите на Сърбия и Косово в присъствието и на германския канцлер Ангела Меркел, за да се "намери глобално и трайно решение" на Косовския проблем.

Междувременно обаче в Косово настъпи политическа криза след оставката на премиера Рамуш Харадинай. Заради възможните избори в Косово е отложено и посещението на съветника на американския президент за национална сигурност Джон Болтън, отбелязва "Блиц".

Сред сръбските депутати има чужди шпиони, които от депутатските си кресла работят против интересите на гражданите и държавата, пише в. "Курир".

Според анонимен източник на вестника в парламента на Сърбия в момента има най-малко петима депутати, които работят за някоя чужда служба, а вероятно броят им е дори по-голям. В парламента влиза изключително поверителна информация, чието изтичане представлява сериозна опасност, предупреждава източникът на вестника.

mediapool.bg