Кламер БГ - Новини: Доклад: Микровълни са разболели американските дипломати в Куба и Китай

Доклад: Микровълни са разболели американските дипломати в Куба и Китай

Свят

|
Пон, 07 Дек 2020г. 15:33ч.
Доклад: Микровълни са разболели американските дипломати в Куба и Китай

Нов доклад на комисия на Националната академия на науките е установил, че "насочено" микровълново лъчение е вероятната причина за разболяването на американски дипломати в Куба и Китай. Изследването, поръчано от Държавния департамент, е поредният опит да се намери причината за загадъчната болест, започнала да се появява в края на 2016 г. сред американския дипломатически персонал в Хавана, съобщава в. "Ню Йорк таймс".

В заключението на комисията, включваща 19 експерти от медицината и други области, се казва, че "насочена импулсна радиочестотна енергия" изглежда е най-достоверното обяснение на болестта, станала известна като "Хавански синдром", въпреки че според експертите ве могат да се изключат и други възможни причини. Освен това за симптомите могат да имат принос и вторични фактори.

В доклада, подготвен по поръчка на Държавния департамент на САЩ, се дава изчерпателно обяснение за болестта, поразила множество държавни служители най-напред в посолството на САЩ в Хавана, а после и в Китай и други страни. Те са страдали от световъртеж, умора, главоболие, загуба на слуха, паметта и равновесията, а някои от тях били принудени да напуснат работата си, припомня изданието.

Сходни симптоми са изпитали и служители на ЦРУ, посещавали задгранични резедентури. Те пристигали, за да обсъждат с чуждестранни разузнавателни агенции противодействието срещу тайните операции на Русия – факт, който засилва подозренията, че зад тези събития стои Москва.

Новият доклад, написан на предпазлив научен език, съдържа убедителни доказателства за това, че инцидентите са били рузалтат от злонамерени атаки. Той свързва болестта са "насочена" и "импулсна", а не "непрекъсната" енергия, от което следва, че въздействието върху жертвите е било целенасочено, а не резултат от по-разпространени източници на микровълнова енергия, като мобилните телефони, например.

В доклада се казва, че комисията е открила, че непосредствените симптоми, за които съобщават пациентите, в това число странните усещания за болка, натиск и звуците, които сякаш идвали от определена посока или възниквали на определено място в стаята, съответстват в по-голяма степен на на насочена "атака" с помощта на радиочестотна енергия.

Комисията е разгледала и други възможни причини като химическо въздействие и инфекциозни заболявания, но е стигнала до извода, че те са малко вероятни. В доклада се казва, че вариативността на инцидентите, които видимо са влияели по различан начин на хората, оставя открита възможността за влияние на "психологически и социални фактори". Посочва се, че някои от жертвите може да са имали състояние, наречено "устойчив постурално-перцептивен световъртеж", разстройство на нервната система, което причинява продължително чувство на световъртеж или нестабилност".

Тези епизоди станаха предмет на множество спекулации и спорове. Много от жертвите, както и някои правителствени служители и външни учени отдавна твърдят, че най-вероятната причина е радиочестотна енергия и че е възможно тази енергия да е резултат от използването на оръжие от друга държава. Но от 2018 година правителството на САЩ отказваше публично да обсъжда тези случаи, а някои учени предложиха алтернативни теории, като например, някакво психологическо заболяване, което се разпространява в стресиращата среда на задграничните мисии. На фона на споровете и объркването някои от пострадалите служители се оплакаха, че САЩ не са ги подкрепили. В няколко случаи правителството въобще отказваше да даде на пострадалите отпуск и да им окаже необходимата медицинска помощ, твърдят някои от тях. Доколкото правителството мълчеше за вероятяността за чуждестранна атака, много от жертвите останаха с усещането, че обществото смята, че те са си измислили всичко товоа, пише "Ню Йорк таймс".

След като в продължение на няколко месеца законодатели упражниха натск върху Държавния департамент, за да го накарат да публикува доклада, в четвъртък и петък той бе предаден на някои длъжностни лица от Конгреса и извън него с молба да не го разпространяват. "Ню Йорк таймс" и NBC News са получили копия от доклада в петък. Националната академия го публикува в съъбота вечер.

За администрацията на Тръмп признанието, че тези инциденти са резултат от чуждестранна атака може да наложи евакуация на американските мисии от Китай, което ще нааруши важни икономически отношения. Администрацията използва по-твърд подход към Куба, което съответства на по-голямата й цел – да развали дипроматическите отношения, установени от президента Обама с Хавана. Въпросът за възможна връзка на Москва пък е деликатен, като се има предвид чувствителността на президента Тръмп по всички въпроси, отнасящи се до Русия или президента Владимир Путин. Москва отрича каквато и да било роля, а директорът на ЦРУ Джина Хаспел не стигна до извода, че отговорност носи Кремъл. Но според някои аналитици на ЦРУ, които са експерти за Русия, дипломати и учени доказателствата сочат към Москва, която отдавна експериментира с тази технология, пише вестникът.

В доклада на комисията виновник не се назовава, но се споменават сериозните изследвания в Русия/СССР, посветени на импулсните радиочестотни технологии, както и въздействието на микровълнови излъчвания върху военносолужещи от комунистически страни в Евразия. Съветският съюз бомбардира американското посолство в Москва с микровълни през 1970-те и 1980-те години. В документ от 2014 година Агенцията за национална сигурност обсъжда микровълновото оръжие, използвано от враждебна страна. Според запознати с документа в него се има предвид Русия.

Сегашният доклад съдържа и остро предупреждение за възможността от други бъдещи епизоди и способността на правителството на САЩ да ги разкрива и да предприема ответни мерки. Фактът, че американски държавни служители са съобщавали за заболявания не само в Куба и Китай, но и в Русия и други страни, предизвиква въпроси за това колко широко са разпространени тези инциденти, подчертава "Ню Йорк таймс".

mediapool.bg