Кламер БГ - Новини: Дни преди изборите Ердоган вдигна с 45% заплатите на чиновниците

Дни преди изборите Ердоган вдигна с 45% заплатите на чиновниците

Свят

|
Вт, 09 Май 2023г. 18:37ч.
Дни преди изборите Ердоган вдигна с 45% заплатите на чиновниците

Реджеп Тайип Ердоган вдигна предизборно заплатите на държавните служители, сн. ЕПА/БГНЕС

Броени дни преди предстоящите на 14 май президентски и парламентарни избори в Турция, властите в страната и синдикатите подписаха споразумение за увеличаване на минималната заплата на държавните служители и на работещите в някои свързани сектори с 45 процента. Така тя ще стане 15 000 лири (около 790 долара), предадоха турските медии във вторник.

Договорката бе парафирана в присъствието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и увеличението ще важи да 2023 и 2024 г.

В контекста на това споразумение въвеждаме и увеличение в размер на 4-6 процента за онези служители, които не са получавали увеличение. Ветераните, хората, пострадали при терористични нападения и семействата на загиналите при терористични актове, ще получат увеличение от 10 процента. Планираме също така да увеличим заплащането за извънреден труд със 70 процента, съобщи Ердоган.

Заплащането на нощния труд ще се увеличи с 8 процента, предвижда още решението, което идва дни преди изборите в южната ни съседка, които според част от социологическите проучвания ще бъдат загубени от Ердоган.

mediapool.bg