Кламер БГ - Новини: Дискусиите за изплащането на болничните продължават

Дискусиите за изплащането на болничните продължават

България

|
Ср, 23 Окт 2019г. 14:40ч.
Дискусиите за изплащането на болничните продължават

Социалният министър Бисер Петков обяви, че продължава да води диалог с бизнеса и синдикатите за евентуална промяна в режима за изплащане на болничните.

За промяна в начина на изплащането им се обяви бизнесът, който иска да бъде разтоварен от задължението да плаща първите три дни и се оплаква с множество злоупотреби. По изчисления на Асоциацията на индустриалния капитал фалшивите болнични ощетяват добросъвестните работници, предприятията и НОИ с общо 200 млн. лева.

От години бизнесът настоява за преразглеждането на въведената преди 10 години антикризисна мярка, при която първите три дни от болничния се плащат от работодателя в размер на 70% от осигурителния доход, а след това НОИ започва да плаща 80% от дохода.

В проектобюджетът на НОИ, който днес беше одобрен от Надзорния съвет на институцията, обаче такава промяна не се предвижда.

Министър Петков обясни, че диалогът по тази тема продължава, но той смята, че такава стъпка трябва да се направи с промяна в Кодекса за социалното осигуряване, а не през бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

“Нормално е да се решава чрез самостоятелни законодателни инициативи в Кодекса за социалното осигуряване. Аз декларирах ангажимента на министерството да продължи да води този дебат, включително и по минималните осигурителни доходи или осигурителните прагове. Защото това също беше тема, която се дискутираше“, коментира Петков.

mediapool.bg