Кламер БГ - Новини: Дисидент от Туркменистан осъди България за незаконен арест

Дисидент от Туркменистан осъди България за незаконен арест

България

|
Вт, 03 Юни 2014г. 15:50ч.
Дисидент от Туркменистан осъди България за незаконен арест

Дисидентът от Туркменистан Анадурди Хаджиев осъди България пред Европейския съд по правата на човека за двумесечен незаконен арест, съобщи сайтът "Правен свят".

Хаджиев живее в България със съпругата и децата си от 2001 година. В родната си страна той е бил високопоставен представител на опозиционната партия "Ватан", а преди това и заместник-председател на националната банка. Той бяга в България през 2001 година, за да се спаси от диктаторския режим на покойния Сапармурат Ниязов – Туркменбаши.

Задочно срещу Хаджиев са повдигнати обвинения за отклоняване на 41 млн. долара от Централната банка на Туркменистан, на която е бил заместник-председател. Местните власти го обвиняват, че парите са били изпрани чрез московската банка "Индекс банк".

С това разследване е свързано и искането за екстрадиране, по което той е арестуван на 4 декември 2002 г. и стои две седмици в ареста. Съдът във Варна отказа да го екстрадира, като мотивите на магистратите бяха, че в периода, в който се твърди, че е извършено престъплението, Хаджиев не е работел вече в банката. Съдиите основателно се усъмняват, че делото срещу него е свързано с критиките му срещу режима в Туркменистан.

Въпреки това, идентично разследване е започнало срещу Хаджиев и в България, но през 2004 година е прекратено поради липса на доказателства.

През следващите години той се занимава със строителен бизнес. Така се стига до 19 февруари 2007 година, когато изненадващо той отново е арестуван. Оказва се, че причина за повторния арест е ново искане за екстрадирането му. Хаджиев е държан в ареста цели 2 месеца преди съдиите във Варна отново да откажат екстрадирането му.

Европейският съд смята, че българските власти са го задържали незаконно втория път. Европейските магистрати приемат доводите на жалбоподателя, че властите не са имали никакви данни за извършено престъпление освен двете идентични искания, като по първото българският съд вече се е бил произнесъл.

Съдът в Страсбург осъжда България да плати 2650 евро за претърпените от Хаджиев неимуществени вреди и 1000 евро разноски по делото.

mediapool.bg