Кламер БГ - Новини: Директорът на Софийската математическа гимназия отказва да подаде оставка

Директорът на Софийската математическа гимназия отказва да подаде оставка

България

|
Пет, 25 Авг 2017г. 13:19ч.
Директорът на Софийската математическа гимназия отказва да подаде оставка

Директорът на Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов отказва да подаде оставка, както поиска в четвъртък работодателят му - началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева. Образователното ведомство поиска Стоянов да се оттегли след напрежение в училището, предизвикано от уволнението на учител.

В тази ситуация ще се изчака да приключи отпускът на Стоянов и ще започне процедура по дисциплинарното му уволнение. Повод за него е проверка на образователното министерство, която установила нередности в училището.

Категорично отказвам и няма да подам оставка. Ще продължа да работя в интерес на децата от Софийската математическа гимназия, заяви директорът Антони Стоянов пред "България ON AIR" тази сутрин.

Конфликтът в СМГ започна след уволнението на учителката по математика Петя Тодорова. Според директора тя е уронила престижа на училището, след като е дискриминирала негови ученици на състезанието "Европейско кенгуру". Тодорова била в една от оценителните комисии на надпреварата, а според директора до финалния й етап не били допуснати възпитаници на СМГ. Родителите обаче не са съгласни с това обяснение, защото ученик от СМГ от нейния клас е победител в националния кръг на "Европейско кенгуру".

В петък зам.-министърът на образованието Таня Михайлова нарече пред bTV мотивите за уволнението на Тодорова "граничещи с абсурда", а поведението на директора "недопустимо". Прекратяването на договора на преподавателката доведе до протести на родители.

"От 12 юли се занимаваме с този конфликт. Има протести, недоволство на родители. Тези протести са за уволнението на един учител, който се е доказал и работи. По-важното е, че се получава разединение в училище, противопоставяне на учители, на родители, има опасност учениците да се включат в този конфликт", коментира зам.-министър Михайлова. Тя добави, че от министерството не можели да се свържат с директора на гимназията, тъй като телефонът му бил изключен.

Според Михайлова единственият ход на министерството е в деня, в който отпускът на Стоянов изтича, да му бъде връчено искане за писмени обяснения и оттам нататък да се спази процедурата по Кодекса на труда.

mediapool.bg