Кламер БГ - Новини: Директорката на Европейската агенция за лекарствата е оптимист за одобряването на ваксина

Директорката на Европейската агенция за лекарствата е оптимист за одобряването на ваксина

Коронавирус

|
Четв, 10 Дек 2020г. 10:13ч.
Директорката на Европейската агенция за лекарствата е оптимист за одобряването на ваксина

Директорката на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) Емър Кук изрази оптимизъм за одобряването на ваксината срещу Covid-19 на компаниите Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech) и потвърди, че решението ще бъде взето този месец, предаде ДПА.

"Все повече и повече сме убедени от наличните резултати от тестове", каза Кук в интервю за нидерландско новинарско предаване. Тя уточни, че ваксината е показала почти 95 процента ефикасност при 30 000 участници в тестове и почти не е дала странични ефекти.

ЕАЛ е насрочила среща със здравните регулатори на 27-те страни от ЕС за 29 декември. На нея ще бъде взето решение за евентуално одобряване на първата ваксина срещу новия коронавирус в ЕС, заяви Кук.

Тя уточни, че дотогава експертите ще проверяват резултатите от тестовете, и увери, че те няма да се правят компромиси с безопасността.

В изявление, цитирано от Ройтерс, ЕАЛ каза, че ще използва данни от Великобритания и други държави извън ЕС за сигурността на ваксината, преди да я одобри.

Великобритания стана на 2 декември първата страна, дала зелена светлина за тази ваксина. Тя бе последвана в петък от Бахрейн и днес от Канада.

ЕАЛ прави оценка и на други ваксини, включително тази на американската компания Модърна (Moderna). Решение за нейното одобряване ще бъде взето на 12 януари, съобщи още Емър Кук, цитирана от ДПА.

mediapool.bg