Кламер БГ - Новини: Дипломатически скандал между Австралия и Турция

Дипломатически скандал между Австралия и Турция

Свят

|
Ср, 20 Март 2019г. 08:28ч.
Дипломатически скандал между Австралия и Турция

Австралийският премиер Скот Морисън отказа да приеме извиненията на Турция за спорните коментари, направени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган след нападението срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч, предадоха информационните агенции.

Посланикът на Турция беше призован в канцеларията на Морисън в Канбера.

"Не приемам извиненията, които бяха предложени за тези коментари", заяви премиерът след срещата, визирайки обясненията, че казаното се дължи на моментна разпаленост или в контекста на предизборна кампания.

Той подчерта, че изказванията са били "изключително обидни за австралийците и много неразумни в тази чувствителна обстановка".

"Ще изчакам да видя каква ще е реакцията на турското правителство, преди да предприемем други действия, но мога да ви кажа, че всички варианти са на масата", добави Морисън.

Австралийският премиер заяви, че изказванията на Ердоган "нарушават обещанието, което е изсечено в камъка на Галиполи", където са погребани множество австралийски и новозеландски войници, загинали през Първата световна война.

Първият президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк заяви, че загиналите там войници "сега лежат в земята на приятелска страна. Затова почивайте в мир...след като загубиха живота си на тази земя, те станаха и наши синове".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не вижда разлика между организаторите на терористичното нападение в Нова Зеландия и бойците от групата Ислямска държава и призова да не се свързва тероризмът с определена религия, предаде ТАСС, цитирайки публикувана вчера статия във в. "Вашингтон пост".

28-годишният австралиец Брентън Тарант бе обвинен в убийството на 50 души при масова стрелба в две джамии в Нова Зеландия.

mediapool.bg