Кламер БГ - Новини: Димитър Николов печели 5-и мандат в Бургас още на първи тур

Димитър Николов печели 5-и мандат в Бургас още на първи тур

България

|
Нед, 29 Окт 2023г. 23:44ч.
Димитър Николов печели 5-и мандат в Бургас още на първи тур

Димитър Николов, Снимка: Архив

Димитър Николов от ГЕРБ печели 5-ти мандат, начело на Бургас, още на първия тур с 55.9% от гласовете, сочат резултатите от екзитпола на социологическа агенция "Маркет линкс". Според 80% от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл болкан", представено по Нова телевизия, резултатът за него е дори още по-висок - 59.9%.

В първи коментар Николов заяви, че ниската избирателна активност в неделя се дължи на политическата нестабилност в страната.

"Серията от парламентарни вотове оказаха влияние и демотивираха хората да гласуват. На предходните избори гласувах на машина, но сега се съобразих с решението на ЦИК и си гласувах без проблем с хартиените бюлетини", поясни той. Той каза още, че е готов да покани в екипа си част от конкурентите си, които са дали добри идеи за града в предизборната кампания.

"Все още няма окончателни резултати, но искам да благодаря на всички, които излязоха и гласуваха на този вот, на моите симпатизанти и на всички, които гласуваха за мен и за останалите кандидати. Заради нестабилната политическа обстановка, заради ковид, много проекти бяха замразени и спрени в Бургас. Ще форсирам тях и най-вече се надявам страната ни да има стабилно правителство и спокойствие, да работят всички програми и фондове, да има административен капацитет в държавата, който да отпуши всички възможности, чрез които местната власт може да реализира решенията на проблемите, за които говорихме през кампанията", каза Николов.

Според първите резултати от екзитпола на социологическата агенция "Маркет линкс", представени по бТВ, Димитър Николов от ГЕРБ е избран за нов кметски мандат с 55.9%.

Останалите кандидат-кметовете с най-много гласове в Бургас според днешния вот са:

Тодор Ангелов от "Възраждане" - 8.7%

Константин Бачийски от ПП "Средна европейска класа" - 7.9%

Станимир Баев, издигнат от "БСП за България" - 6.9%

Димитър Найденов, издигнат от инициативен комитет - 6.8%.

Според 80% от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл болкан" резултатът е следният:

Димитър Николов, ГЕРБ - 59.9%

Константин Бачийски от ПП "Средна европейска класа" - с 9.1%

Димитър Найденов, издигнат от инициативен комитет - 8.6%

Тодор Ангелов, "Възраждане" - 6.5%

Станимир Баев, "БСП за България" - 4,6%.

mediapool.bg