Кламер БГ - Новини: Димитър Маналов беше преизбран за президент на КТ "Подкрепа"

Димитър Маналов беше преизбран за президент на КТ "Подкрепа"

България

|
Четв, 09 Фев 2023г. 14:55ч.
Димитър Маналов беше преизбран за президент на КТ "Подкрепа"

Димитър Маналов беше преизбран за президент на КТ

Димитър Манолов беше преизбран за президент на Конфедерацията на труда "Подкрепа". За кандидатурата на Манолов са гласували 563 делегати,15 са невалидните бюлетини. За вицепрезидент отново бе избран Йоанис Партениотис.

Днес е вторият ден от единайсетия конгрес на КТ "Подкрепа", който съвпада с 34-ата годишнина от създаването на синдиката и е под мотото "С Подкрепа" в бъдещето!".

Манолов заяви, че трябва да има нов закон за стачките. Той припомни, че Законът за стачките е приет през март 1990 г. с идеята да бъде ограничено тогавашното стачно движение, обясни президентът на КТ "Подкрепа".

"Тогава всякакви хора, по всякакви поводи, без да питат, когото и да е било, по начини, които сами избираха, излизаха да стачкуват. Този закон беше направен против стачките. Той е правен в рамките на предишната Конституция и е твърде остарял", обясни Манолов.

По думите на президента на КТ "Подкрепа" се задават тежки времена. "Трябва да бъдем готови в тях да отстояваме правата си", добави Манолов.

Идеята за включването на синдикални представители в държавната делегация за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) ще бъде презентирана пред Европейската комисия като добра практика, която да бъде разпространена и в другите държави в Европейския съюз, каза Манолов.

Служебният премиер Гълъб Донев съобщи вчера, че синдикатите ще се включат в в преговорите за предоговаряне на глава "Енергетика" в ПВУ.

mediapool.bg