Кламер БГ - Новини: Димитър Ганев от “Тренд“: ГЕРБ и ПП имат полза от кабинет

Димитър Ганев от “Тренд“: ГЕРБ и ПП имат полза от кабинет

България

|
Ср, 31 Май 2023г. 08:16ч.
Димитър Ганев от “Тренд“: ГЕРБ и ПП имат полза от кабинет

Политологът Димитър Ганев от

"Всички опции са отворени, но по – вероятната е вторият мандат да бъде успешен", коментира политологът от “Тренд" Димитър Ганев пред БГНЕС. Според него замразяването на преговорите за съставяне на правителство е политически ход от ГЕРБ, които виждат ПП след изтеклите записи в една по-неизгодна позиция.

“Можем да смятаме, че преговорите навлизат в друг етап, в който ГЕРБ е в по-добра преговорна позиция. Възможността за съставяне на кабинет между първите две политически сили все пак е налична", каза политологът.

Той напомни, че основният проблем на ПП е, че ГЕРБ имат отворена възможност да отидем на избори, където ще бъдат в по-силна позиция от ПП.

“Ако втората политическа сила отиде на избори те със сигурност ще имат по-нисък резултат и преговорната им позиция спрямо ГЕРБ ще бъде особено по-слаба. В този смисъл ПП – ДБ трябва да направи възможно в рамките на това Народно събрание да има кабинет“, каза Ганев.

В отговор на въпрос дали за ГЕРБ не е по-добре да отидем на избори, политологът коментира, че Борисов има две големи основание да направи правителство с ПП.

“Първата причина е практически приключването на протестите от 2020 г., тоест заравяне на разделението между либералната градска общност и ГЕРБ. Това е финалният ход на ГЕРБ за излизане от изолацията и те са на една стъпка от това да го постигнат", каза Ганев.

Според него втората причина е, че влизането в коалиция ще нанесе щети върху електоралния корпус на ПП, а това за ГЕРБ е от особено важно значение, защото ще излязат без сериозен опонент на местните избори.

Според Ганев ПП са склонили да управляват с ГЕРБ след направена предварително сметка.

“Тази сметка води до извода, че ако сега не направят коалиция с ГЕРБ, при едни нови избори техният резултат най – вероятно ще бъде по – нисък и щеше да се влезе в същата ситуация, в която се влезе и сега. Те предпочитаха да имат тези сходни резултати и мандати, които имат с ГЕРБ сега, отколкото да се върнат на нови избори (и да водят същите преговори, но от по-лоша позиция -б.р.)“, коментира политологът.

mediapool.bg