Кламер БГ - Новини: Димитър Бербатов откри кампанията си за президент на БФС

Димитър Бербатов откри кампанията си за президент на БФС

Спорт

|
Вт, 27 Апр 2021г. 17:14ч.
Димитър Бербатов откри кампанията си за президент на БФС

Най-резултатният нападател в историята на българския национален отбор Димитър Бербатов официално обяви, че се кандидатира за президент на Българския футболен съюз (БФС).

В неговия екип влизат други две футболни звезди от близкото минало - Стилиян Петров и Мартин Петров. Те бяха известни като трите коня, които дърпаха "каляската" на националния отбор.

"Официално откривам моята кампания за президент на Българския футболен съюз. Мисля, че моментът е дошъл. Представям ви екипа, с който ще работим. Решили сме да има симбиоза между футболни хора и хора от бизнес управлението, които знаят как трябва да се случват нещата", каза Бербатов.

Нападателят направи голяма кариера в ЦСКА, "Байер" (Леверкузен), "Тотнъм" и "Манчестър Юнайтед".

"Със Стилиян и Мартин от години си говорим, че ще дойде момент, в който трябва да си поемем отговорността. Ето този момент дойде", каза още Бербатов.

В екипа му влизат двама души, които са запознати с управлението на БФС - Петър Величков и Борис Станков. Първият от 8 години е част от Изпълнителния комитет на БФС, а вторият бе част международния отдел на футболната централа. Юристът в екипа на Бербатов е адвокат Георги Владов

"Аз стоя далеч от политиката", декларира Бербатов по време на представянето. "Влизаме с чисти идеи. Фондацията ми работи вече 12 години, аз трупам опит и се надявам това да ми е полза", допълни той.

През фондацията си футболистът продължава да помага на талантливи български деца от всякакви сфери на науката и спорта. Сега бившият нападател говори за екипна работа.

"Имах привилегията да работя с най-добрия треньор в Манчестър - сър Алекс (Фъргюсън). Той винаги говореше за екипната работа. Казваше, че подборът на екипа е най-важното нещо по пътя към успеха. После всички видяхме какви успехи имат Юнайтед", каза Бербатов.

"Решили сме да има симбиоза между футболни хора и хора, които са били дълго в бизнес управлението и знаят чисто административно как се случват нещата. Държа връзка със Стилиян Петров. Той ще бъде част от бъдещия Изпълком. Другият човек е Мартин Петров - радостен съм, че тези хора са в моя живот и продължаваме да поддържаме отношения и идеологията ни е сходна. Трябва да поемем отговорност за бъдещето на нашия футбол. От другата страна е Петър Величков, вече говорихте с него, с него намерихме общ език, в който си мисля, че е за доброто на българския футбол", разказа Бербатов.

До кандидатурата на Димитър Бербатов се стигна, след като премиерът Бойко Борисов буквално взе главата на предишния президент на БФС - Борислав Михайлов. Това трябва да служи за предупреждение към "бодрата смяна", която прави заявка за реформи в БФС.

През октомври 2019 г. Борисов обяви, че изпълнителната власт отказва да работи с Михайлов и успя да провокира оставката му.

"Българският футболен съюз може да си държи за свой президент Борислав Михайлов още 100 години, но правителството няма да работи с него", каза Борисов.

В централата на БФС бяха пратени и антимафиотите от ГДБОП, за да е по-ясен знакът към Борислав Михайлов, който се беше окопал във футболната централа в продължение на 14 години.

Премиерът Борисов сне политическото си доверие от Борислав Михайлов след срамния мач България - Англия на 14 октомври, завършил с шест гола загуба на националите ни и расистки прояви от българските фенове към английски футболисти.

mediapool.bg