Кламер БГ - Новини: Димитровград отново на протест срещу ТЕЦ "Марица 3". МОСВ: Въздухът е в норма

Димитровград отново на протест срещу ТЕЦ "Марица 3". МОСВ: Въздухът е в норма

България

|
Пет, 20 Окт 2023г. 18:29ч.
Димитровград отново на протест срещу ТЕЦ "Марица 3". МОСВ: Въздухът е в норма

Сагата със замърсяването от ТЕЦ

Гражданите от местната инициатива за чист въздух "Дишай, Димитровград" излизат на протест срещу мръсния въздух в неделя, от 11 часа. Шествие "Търпението свърши" ще тръгне от сградата на общината, за да стигне до портала на въглищната мощност, която е свързвана с бизнесмена Христо Ковачки.

Хората са подготвили ултимативно писмо до ръководството на мощността, който преди дни осъмна с надпис "Crime" на охладителната си кула, но на следващия ден той бе заличен с изрисуването на българското знаме върху него.

Те заявяват, че търпението им спрямо системното замъсяване на въздуха от топлоцентралата се е изчерпало. Най-малките участници в шествието ще нарисуват своите призиви за чист въздух и щастлив живот.

Но фона на общественото недоволство от въглищната мощност и акциите на екоактивистите от регионалната екоинспекция обявиха за "кратковременна експозиция" установеното в четвъртък – 19 октомври, превишаване на допустимото наличие на серен двуокис във въздуха на града и отчитането на стойност от 402.60 мг на куб. м. То много бързо било намаляло, а за да се счете за опасно за здравето замърсяване със серен двуокис неговото количества трябва да е 500 мг/куб. м, измерено в три последователни часа.

"Определя се като алармен праг и до момента през 2023 г. в Димитровград не е регистрирано превишение на този праг за серен диоксид", коментират от екоминистерството.

"За ограничаване наслагването на емисии от серен диоксид в атмосферния въздух на Димитровград от ТЕЦ "Марица 3" и енергиен комплекс "Марица – Изток" е създадена координация и добра комуникация между регионалните инспекции в Хасково и Стара Загора за непрекъснат контрол на източниците на серен диоксид с цел незабавно предприемане на мерки за намаляване на масовия поток на този замърсител при необходимост от страна на всички оператори", допълва ведомството.

mediapool.bg