Кламер БГ - Новини: Джулиан Асанж се оплака, че е бил измъчван в британски затвор

Джулиан Асанж се оплака, че е бил измъчван в британски затвор

Свят

|
Пет, 20 Юни 2014г. 10:21ч.
Джулиан Асанж се оплака, че е бил измъчван в британски затвор

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асанж се оплака, че е бил измъчван в британски затвор, преди да получи убежище в посолството на Еквадор в Лондон, съобщава еквадорската агенция "Андес".

В четвъртък Асанж даде съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Еквадор Рикардо Патино, който участва чрез видео връзка.

"Бях задържан без обвинение, просто бях арестуван. Прекарах пет дни, без обвинение, в един от най-ужасните британски затвори. Здравословното ми състояние беше много лошо, бях бит по краката с ток", твърди основателят на Уикилийкс.

Скандалът около сайта, публикувал огромен брой секретни дипломатически грами на САЩ, избухна в края на ноември 2010 г. Първоначално Асанж беше арестуван в Лондон през декември 2010 г. В продължение на две години той се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, където получи политическо убежище.

Британският Върховен съд постанови екстрадицията на Асанж в Швеция, където е обвинен в сексуални престъпления. Той обаче се опасява, че Швеция може да го предаде на американските власти и да получи смъртно наказание.

mediapool.bg