Кламер БГ - Новини: Джонсън за Брекзит: Ще си стегнем багажа и ще напуснем на 31 октомври

Джонсън за Брекзит: Ще си стегнем багажа и ще напуснем на 31 октомври

Европа

|
Нед, 06 Окт 2019г. 12:01ч.
Джонсън за Брекзит: Ще си стегнем багажа и ще напуснем на 31 октомври

Британският премиер Борис Джонсън за пореден път обяви, че няма да прави компромис с излизането на страната му от Европейския сюз и то ще се случи на 31 октомври дори и без сделка с ЕС. В същото време ЕК не отстъпва от позицията си и заяви, че последното предложение на Лондон трябва да бъде редактирано до седмица. Преговорите между двете страни трябва да продължат в понеделник, след като съботно-неделните разговори бяха отменени.

Усилията на Джонсън се фокусират върху поддържането на отворена граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на ЕС. Именно този проблем е ключовият препъни-камък към споразумение за Брекзит. Сега Лондон предлага въпросът да бъде решен, като Северна Ирландия остане тясно обвързана с правилата на ЕС за търговия със стоки, вероятно за един по-продължителен период.

Лондон: Остават 25 дни

След като Европейската комисия отмени преговорите през уикенда, описвайки новите предложения на Джонсън като "недостатъчна основа за постигане на споразумение", премиерът пише в неделните издания на британските вестници "Сън" и "Сънди експрес", че "след десетилетия на кампания, три години на спорове и очевидно безкрайни месеци на безсмислено отлагане, сега остават точно 25 дни до приключване на членството на Обединеното кралство в ЕС".

"Ще си стегнем багажа и ще напуснем на 31 октомври. Единственият въпрос е дали Брюксел весело ще ни помаха с взаимно приемлива сделка, или ще ни принудят сами да напуснем“" продължава Борис Джонсън.

Брюксел иска нова оферта

Преговорите между ЕК и Великобритания за Брекзит в последните дни отново зациклиха. Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние заяви в събота, цитиран от "Гардиън", че правителството на Джонсън ще носи изцяло отговорността за излизането на Великобритания без сделка.

Той добави, че не вижда как би могло да бъде постигнато някакво споразумение между двете страни, ако британското правителство не ревизира до няколко дни последното си предложение за развод по взаимно съгласие. Според Барние в противен случай преговорите няма как да продължат.

"Ако Великобритания все е още е сериозна за постигането на споразумение, ще се върне на масата на преговорите с различно предложение тази седмица и ЕС ще е готов на разговори", коментира Барние. Той добави, че ако Брекзит се осъществи без сделка, това ще е единствено и само избор на Великобритания, а не на ЕС. "Ние сме готови за това, предприели сме мерки, за да защитим гражданите и бизнеса в ЕС. Но не искаме да се стига до там", коментира Барние.

В същото време британското правителство продължава да дава сигнали, че няма да отстъпи от последното си предложение и очаква ЕС да прояви гъвкавост. В петък най-близкият сътрудник на Джонсън – Доминик Къмингс, заяви, че ако Брюксел не смекчи тона си срещу предложението на Великобритания, Островът ще напусне без сделка.

Според Барние основните проблеми в офертата на Джонсън са свързани с функционирането на единния европейски пазар, както и с исканите от ЕС митнически проверки. "Ние сме единен пазар. Това е цялостна екосистема с общи правила, норми, стандарти и закони. Тя изисква митнически проверки на границата", коментира Барние.

Совалки

Преговорите между ЕС и Великобритания трябва да продължат в понеделник. В същото време Джонсън търси подкрепа за промяна на позицията на ЕС с двустранни разговори с европейските лидери.

Европейската комисия обаче даде да се разбере, че това едва ли ще доведе до някаква промяна на позициите, тъй като пропастта между двете страни е твърде голяма.

Джонсън вече разговаря с финландския премиер Анти Рине, чиято страна е председател на Съвета на Европейския съюз. Рине е подчертал в разговора си с Джонсън, че е важно да бъде намерено решение в рамките на една седмица.

Холандският премиер Марк Рюте заяви в Туитър, че е разговарял с Борис Джонсън и му е обърнал внимание, че във връзка с британските предложения остава да се уточнят още много важни въпроси. Според Рюте има да се свърши още много работа преди срещата на Европейския съвет на 17 и 18 октомври.

mediapool.bg