Кламер БГ - Новини: Джон Кери убеждава кюрдските лидери да се включат в ново правителство в Багдад

Джон Кери убеждава кюрдските лидери да се включат в ново правителство в Багдад

Свят

|
Вт, 24 Юни 2014г. 13:36ч.
Джон Кери убеждава кюрдските лидери да се включат в ново правителство в Багдад

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Иракски Кюрдистан, за да призове лидерите му да не се оттеглят от политическия процес в Багдад, след като техните сили поеха контрола над северния петролодобивен град Киркук, предаде Ройтерс във вторник.

Кери, който е на обиколка в Близкия изток, посветена на иракската криза, се надява да убеди кюрдските лидери да бъдат част от ново правителство в Багдад, където да заемат висши позиции и да получават дял от петролното богатство, отбелязва Ройтерс. По думите на Кери в Багдад вчера, той е получил уверения от премиера Нури ал Малики, че до 1 юли ще бъде съставено ново разширено правителство.

По време на визитата си в Ербил Кери ще се срещне с президента на автономния район Масуд Барзани. Целта на държавния секретар е да насърчи кюрдските лидери да се включат активно в процеса на съставяне на правителство, включително избирането на много силен президент, способен да представлява и кюрдските, и общоиракските интереси.

"Ако те решат да се оттеглят от политическия процес в Багдад, това ще ускори много голям брой негативни тенденции", каза говорител на Държавния департамент на брифинг. "За да имаме шанс да използваме този процес (на съставяне на ново правителство), за да променим политическата основа в Ирак, кюрдите трябва да бъдат ключова част от него", добави той.

mediapool.bg