Кламер БГ - Новини: Джок Полфрийман има две зарани да напуска страната

Джок Полфрийман има две зарани да напуска страната

България

|
Съб, 28 Септ 2019г. 15:35ч.
Джок Полфрийман има две зарани да напуска страната

Австралийският гражданин Джок Полфрийман има две забрани за напускане на България. Те са постановени от прокуратурата, като едната е във връзка с досъдебното производство за преразглеждане на казуса с предсрочното му освобождаване, а другата е във връзка с изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода", съобщиха от МВР.

Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на 20-годишния студент по право Андрей Монов, но съдът го пусна предсрочно от затвора.

След редица протести, критики към съдебното решение и изявления на магистратите, главният прокурор Сотир Цацаров върна казусът отново за разглеждане във Върховния касационен съд (ВКС), като делото е насрочено за 23 октомври.

В момента австралийският гражданин се намира в дома на дирекция "Миграция" в Бусманци, тъй като по отношение на него директорът на Дирекция "Миграция" е издал заповед за принудителна мярка експулсиране от страната, която е в процес.

В петък е получена призовка от ВКС, която в рамките на днешния ден трябва да бъде връчена на Полфрийман за явяването му на заседанието насрочено за 23 октомври.

До момента, до който има такива забрани, няма как да довършим процедурата за експулсиране, обясниха от МВР.

Джок Полфрийман вече има издаден пасаван и самолетен билет за пътуване до Австралия. Това каза той в телефонно интервю за Нова телевизия след решението за предсрочното му условно освобождаване, последвано от вкарването му в общежитие за временно настаняване на мигранти в Бусманци.

"Билетът е купен, паспорт имам от понеделник. И някакви полицаи, не знам откъде, от "Миграция" май, те са казали на служители от Австралия, че са загубени парите за билета, че те няма да ме пуснат да се прибера в Австралия. Аз съм длъжен да напусна страната. Също е била наложена 5-годишна забрана да влизам в страната. Това в момента е малко абсурдно, защото съм държан в затвора в Бусманци с единствената причина, че съм тук да чакам за депортация", казва Полфрийман.

Той трябваше да бъде освободен преди 10 дни, но формалната му липса на документ за самоличност накара полицията да наложи нова мярка за неотклонение на австралиеца.

Казусът накара външния министър на Австралия да поиска спешна среща с Екатерина Захариева по време на Общото събрание на ООН, но разговорът е бил отложен заради програмата на българския вицепремиер.

Полфрийман отхвърля твърденията на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов, че е правил опит за бягство от затвора. Проданов направи това изявление преди дни, като коментира нарушение на Полфрийман от "началото на изтърпяване на присъдата, които администрацията съвсем правилно е преценила като опит за бягство, след което той е бил изолиран в продължителен период на време".

"Аз нямам наказания за нещо подобно. Между другото опит за бягство е престъпление, аз защо нямам обвинителен акт? Защо нямам присъда за опит за бягство?", попита Джок Полфрийман. Той смята, че думите на Проданов дават повод за образуване на дело за клевета.

Австралиецът потвърждава, че досега е изплатил малка част от дължимата кръвнина на семейството на убития Андрей Монов. Той е давал заплатите си от затвора в последните "4-5 години" на майката на младежа и казва, че ще продължи да плаща остатъка "както може".

mediapool.bg