Кламер БГ - Новини: Джеймс О’Брайън за санкциите "Магнитски": Категорично не сме подведени от никого

Джеймс О’Брайън за санкциите "Магнитски": Категорично не сме подведени от никого

България

|
Пон, 20 Фев 2023г. 13:09ч.
Джеймс О’Брайън за санкциите "Магнитски": Категорично не сме подведени от никого

Джеймс О’Брайън

Съединените щати са проверили внимателно цялата информация за лицата, санкционирани по глобалния закон "Магнитски" и са убедени в нея. Това заяви пред Нова телевизия в неделя Джеймс О'Брайън, който ръководи службата за координация на санкциите. Той призова засегнатите от мерките да се защитят, ако са невинни.

"Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Проучванията си правим сами. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата, за да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят дебати в медии. Приканвам ги да дойдат и дискусията да се води по официалните канали", заяви Джеймс О’Брайън.

"Според мен тук въпросът е дали сме работили прибързано или в полза на някои конкретна сила. И отговорът е "Абсолютно не". Опитахме да стане много ясно, че това се основава на доказателства, че се надяваме резултатът да бъде да се мотивират коалиционни партии, групи от партии да се обединят в новия парламент и да приемат реформи в съдебната власт, които вече са изисквани от ЕС", добави той.

О’Брайън коментира твърдението на Бойко Борисов, че ако сме били приели антикорупционните закони, тогава списъкът по "Магнитски" нямало да излезе. "Е, не ми се ще да се ангажирам с хипотези. Смисълът, който влагаме, е, че корупцията, особено установената от нас корупция в сектор енергетика, подкупите в съдебната система, неща от този род, са недопустими. Но пак казвам: решението не е да се говори само за тези или онези лица. Решението е да се поправи системата. Това ни се ще да се случи занапред", каза той.

По повод твърдението на Румен Овчаров, че понеже бил защитавал националния интерес и не се бил поддал на фирми като "Уестингхаус", попаднал в списъка, О’Брайън коментира: "Не. Ясно е какво е направил. Има доказателства. Знам, че и обществеността разполага с много информация. Въпросните действия са извършени във времена, когато не е ставало въпрос за конкуренция със САЩ. Те са били една дълга схема за присвояване на милиони от народа на България."

Те са много истински разследвания. Имаме екипи в различни наши министерства, които са отговорни за събиране на базата от доказателства. Решението да излезем с този списък е, защото България е много важен партньор за нас и ни се ще тя да изпълни този план за реформи. Наистина съм окуражен от стъпките, които България предприе неотдавна за диверсифициране на енергийния сектор. САЩ помагат на България да се движи в посоката, в която тя вече се движи и това е акт на силно партньорство. Ние сами събираме доказателствата и с радост ще ги защитим по съответните канали, но основното, което се опитваме да правим,е да видим как България продължава напред в посоката, която народът очаква, каза О’Брайън.

Той не знае дали българският главен прокурор или неговата администрация са поискали ли информация относно втория списък по "Магнитски. "Знам, че е казал нещо за започване на следствие, но не съм наясно. Възможно е искането да е отправено по съответния канален ред", добави американският представител.

По-нататък той обясни, че целта на изброяването на тези имена от списъка "Магнитски" е да се защити системата на Съединените щати. Това, което казваме, е, че тези хора не могат да се възползват от нашата финансова система и от щатския долар. Това е списък за нас самите. Не въвеждаме забрана тези хора въобще да бъдат виждани, каза О’Брайън.

"Ние следваме докъде се простират доказателствата. Обявеното от нас е онова, което знаем." Така отговори той на въпрос, свързан с бившия финансов министър Владислав Горанов - възможно ли е корупцията на такова ниво да е става без знанието на министър-председателя по онова време.

Попитан защо списъкът излезе преди изборите у нас и дали това има политическо измерение, той отговори: Правим го, когато сме готови. Замислих се, че сте в предизборна кампания, но напоследък тези кампании се случват често в България.

mediapool.bg