Кламер БГ - Новини: Джанет Йелън в Киев: Има значителни пречки за прехвърлянето на замразените руски активи към Украйна

Джанет Йелън в Киев: Има значителни пречки за прехвърлянето на замразените руски активи към Украйна

Война в Украйна

|
Вт, 28 Фев 2023г. 13:05ч.
Джанет Йелън в Киев: Има значителни пречки за прехвърлянето на замразените руски активи към Украйна

Джанет Йелън и Володимир Зеленски. Снимка:ЕПА/БГНЕС

Все още има значителни правни пречки пред пълното изземване на замразените от санкциите активи на руската централна банка в размер на 300 милиарда долара, заяви финансовият министър на САЩ Джанет Йелън, която в понеделник пристигна на необявено предварително посещение в Украйна.

Тя потвърди намерението на САЩ да заставят Русия да плати за възстановяването на Украйна, както и подкрепа за Киев във войната с Русия.

Йелън обяви и предоставянето на първите 1.25 млрд. долара от поредния транш финансово-икономическа помощ от Вашингтон за Украйна на стойност 9.9 млрд. долара.

Йелън се срещна с президента Володимир Зеленски и други важни правителствени представители само дни след първата годишнина от началото на войната и повтори уверенията, дадени миналата седмица от президента Джо Байдън в Киев.

"Америка ще подкрепя Украйна, колкото време е нужно", увери Йелън пред украинския премиер Денис Шмигал.

Той от своя страна заяви, че двамата са обсъдили затягането на американските санкции срещу Русия, както и "изземването на замразените руски активи и използването им за нуждите на възстановяването на Украйна".

Американското министерство на финансите съобщи, че по време на срещата си със Зеленски Йелън е дала висока оценка на неговото лидерство и "решимост пред лицето на незаконната и непровокирана война на Русия".

Йелън е приветствала и действията на украинския президент за подобряване на административното управление на Украйна и борба с корупцията - мерки, необходими като гаранция, че американската икономическа помощ ще бъде изразходвана отговорно.

mediapool.bg