Кламер БГ - Новини: Детското отделение в Ловеч ще бъде изцяло преобразено по проект "Светулка"

Детското отделение в Ловеч ще бъде изцяло преобразено по проект "Светулка"

България

|
Ср, 29 Март 2023г. 14:12ч.
Детското отделение в Ловеч ще бъде изцяло преобразено по проект "Светулка"

Детското отделение в Ловеч ще бъде изцяло преобразено по проект

Мащабно преобразяване на детското отделение в многопрофилната болница в Ловеч "Проф. д-р Параскев Стоянов” започват от лечебното заведение съвместно с фондация "За доброто" в рамките на проекта "Светулка".

12 стаи в секторите за кърмачета, малки деца и юноши ще оживеят с приказни герои, нови болнични легла, мебели и оборудване, така че децата да се лекуват в дружелюбна среда, която намалява стреса от боледуването. Ще бъде изграден и съвсем нов детски кът, за да продължат да играят и да учат, да не се чувстват изолирани и да запазят връзката си с външния свят. Ще бъде осигурено допълнително медицинско оборудване, за да улесни работата на лекарите и оздравяването на децата.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация "Америка за България".

Дейностите ще продължат между 6 и 8 месеца на етапи, така че отделението да не прекъсва приема на деца, а ремонтните работи да не пречат на лечебния процес, заяви председателя на фондация "За доброто" Надежда Рангелова.

Проучванията показват, че когато средата е предразполагаща и поставя детето в центъра на вниманието, това насърчава и подобрява резултатите от лечението. Гордеем се с партньорството си с фондация "За доброто“. Надяваме се "Светулка“ да заблести на още много места в страната. Защото всички деца и техните семейства заслужават качествено здравеопазване в предразполагаща среда“, подчерта президента на фондация "Америка за България" Нанси Шилър.

"Създадохме "Светулка“, защото всяко дете заслужава да запази усмивката и пламъчето в очите, дори в трудния период на престой в болницата. Средата може да лекува, но може и да разболява. За съжаление, средата в повечето детски отделения в страната не помага за по-бързото оздравяване на децата“, коментира Надежда Рангелова.

mediapool.bg