Кламер БГ - Новини: Десетки убити и ранени при въздушен удар срещу мигрантски център в Триполи

Десетки убити и ранени при въздушен удар срещу мигрантски център в Триполи

Свят

|
Ср, 03 Юли 2019г. 13:39ч.
Десетки убити и ранени при въздушен удар срещу мигрантски център в Триполи

Най-малко 44 души са загинали, а повече от 130 са ранени, при въздушен удар срещу център за задържане на мигранти в либийската столица Триполи, съобщи днес мисията на ООН в северноафриканската държава, цитирана от Ройтерс.

Според представители на центъра ударът бил нанесен от силите на маршал Халифа Хафтар, които от три месеца се опитват да превземат Триполи. В либийската столица е базирано международно признатото правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж.

Представителството на агенцията на ООН за бежанците в Либия осъди въздушното нападение срещу центъра, в който са задържани 616 мигранти и бежанци.

Най-малко 6000 мигранти от Еритрея, Етиопия, Сомалия, Судан и други африкански страни са затворени в десетки центрове за задържане в Либия, управлявани от милиции, които са обвинявани в изтезания и други нарушения на човешките права, отбелязва АП.

Повечето от мигрантите са били задържани от финансираната и обучена от ЕС либийска брегова охрана при опит да прекосят Средиземно море, бягайки към Европа.

Пратеникът на световната организация за Либия Гасан Саламе осъди нападението и каза в изявление, че ударът "очевидно е равнозначен на военно престъпление".

Председателят на Комисията на Африкански съюз Муса Факи Махамат осъди въздушния удар и призова за независимо разследване на атаката. Отговорните за "това ужасно престъпление" трябва да да бъдат наказани, призова той.

Махамат настоя също за незабавно спиране на огъня в Триполи, след като самообявилата се Либийска национална армия, начело с Халифа Хафтар, започна офанзива за превземане на столицата през април.

Силите на Хафтар се сражават с милиции, донякъде свързани със слабото, подкрепяно от ООН правителство в Триполи. То обвини за въздушния удар силите на Хафтар.

mediapool.bg