Кламер БГ - Новини: Десетки ранени в сблъсъци в Ливан

Десетки ранени в сблъсъци в Ливан

Свят

|
Ср, 27 Ноем 2019г. 15:54ч.
Десетки ранени в сблъсъци в Ливан

Ливанският Червен кръст съобщи за десетки ранени през изминалата нощ при сблъсъци, ръкопашни и с камъни, между привърженици и противници на президента в различни градове и села в страната, предаде Асошиейтед прес.

Общонационалните протести срещу управляващия елит оставаха в общи линии мирни, откакто започнаха на 17 октомври. Но с проточването на процеса по съставяне на ново правителство напрежението се засили.

Президентът Мишел Аун, който е християнин маронит, тепърва ще започне консултации с парламентарните сили за номинирането на нов премиер. Досегашният премиер саад Харири, който бе препочитаният кандидат на Аун и Хизбула да оглави нов кабинет, оттегли кандидатурата си, като заяви, че се надява да разчисти пътя за политическо решение след 40 дни на протести.

Продължителната безизходица събуди стари политически и религиозни съперничества и сблъсъците избухнаха в райони, които бяха фронтови линии по време на гражданската война от 1975-90 г.

Насилието избухна най-напред в неделя вечер, когато привърженици на двете основни шиитски групи - Хизбула и движението Амал на председателя на парламента Набих Бери, атакуваха протестиращи, които бяха блокирали околовръстното шосе в Бейрут. Навремето то свързваше предимно мюсюлманските предградия на запад с християнските квартали на изток, припомня АП.

Някои от най-ожесточените сблъсъци тази нощ са били между шиитското предградие Шиях и съседния християнски квартал Ейн Румманех, където поддръжници на Хизбула и противниците им от десните християнски Ливански сили, хвърляли камъни едни срещу други. Стрелба в Ейн Румманех през 1975 г. отприщи 15-годишната гражданска война, която уби близо 150 000 души.

Също снощи привърженици и противници на Аун се били с юмруци и камъни в северния град Триполи, при което били ранени 24-има души, от които седем са в болница. В планинския град Бикфая 10 души са ранени, като петима от тях са хоспитализирани, при схватки, пак с камъни и ръкопашни, с поддръжници на дясната християнска партия Ливанска фаланга, според парамедиците от Червения кръст.

Насилието избухнало, след като конвой от дузина коли с поддръжници на президента влязъл в града, който е историческа крепост на Фалангата. Лидерът на партията, сенаторът Сами Джемайел, нарече това провокация и призова симпатизантите си да не се поддават и да останат мирни.

Привърженици на Хизбула и Амал са атакували протестиращи също в град Баалбек и в южния пристанищен град Тир.

Полицаи и войници, изпратени в районите на сблъсъците, са овладели ситуацията за часове, съобщиха властите.

mediapool.bg