Кламер БГ - Новини: Десетина дни преди местния вот МРРБ се сети за изборния туризъм

Десетина дни преди местния вот МРРБ се сети за изборния туризъм

България

|
Ср, 18 Окт 2023г. 14:01ч.
Десетина дни преди местния вот МРРБ се сети за изборния туризъм

В 343 села в цялата страна има ръст на новодомците Сн. БГНЕС

Десетина дни преди местния вот Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се сети за проблема с т.нар. изборен туризъм, който е характерен преди кметски избори.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков сезира премиера акад. Николай Денков за необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване в 343 села преди вота на 29 октомври, съобщи пресцентърът на МРРБ.

Институтът за развитие на публичната среда алармира за проблема още през лятото и настоя държавните институции да направят проверка. По закон това е работа на областните управители. Няма публична информация колко от тях са направили проверки в проблемните села. В някои от тях битката кметския пост е ожесточена, заради високите възнаграждения, които си гласува местната власт в малки общини. В същото време кметството и общината са единственият работодател в доста от малките населени места.

Ръст на новодомци в 343 села

Сега Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към МРРБ извърши анализ на адресните регистрации при изтичане на срока за регистрация за гласуване по настоящ адрес за изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г. Заключенията от него са предоставени на регионалния министър в понеделник - 16 октомври 2023 г.

Докладът на ГРАО установи необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места.

В общо 343 села има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и съответно на заявленията за гласуване. Това е установило ГРАО в процеса по подготовка на избирателните списъци.

При такъв висок процент на допълнителни лица в избирателите списъци, това би променило сериозно изборните резултати в тези населени места, и в случай, че регистрациите им са незаконосъобразни, би било повод за тяхното обжалване, се казва в съобщението на МРРБ.

Още по темата:

"Вътрешният изборен туризъм" приключи през май

Сред рисковите населени места е село Сигмен (Карнобат), където при население от 245 жители с право на глас, новорегистрираните по настоящ адрес са 147, а исканията за гласуване по настоящ адрес - 156. Същото село беше дадено за пример и от Института за развитие на публичната среда, а редица медии алармираха за проблема преди месеци. Реакция от страна на управляващите до момента нямаше.

В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни жители, новодмците са 112, а исканията за гласуване по настоящ адрес - 132.

В село Чирен (Враца) с население 1055 жители с избирателни права, новорегистрираните по настоящ адрес са 319, а постъпилите искания за гласуване по настоящ адрес - 560.

В село Неофит Рилски (Ветрино) с население 1235 с право на глас новорегистрираните по настоящ адрес са 285, а подалите искания за гласуване по настоящ адрес - 482, дават като пример МРРБ.

Предвид малкото оставащо време до местните избори, регионалният министър сигнализира премиера за констатираната тенденция, както и за законовите разпоредби, според които от правомощията на областните управители е последваща проверка по обстоятелствата.

Високи заплати и основен работодател

Селски кмет и кмет на малка община се става сравнително лесно. За това са нужни не хиляди гласове, а няколко десетки.

В същото време, след решение на правителството от август, заплатите им бяха вдигнати и те взимат от 1300 до 2000 лв. за по-големите села, а ако са кметове на селски общини заплащането може да стигне и до 4000 - 5000 лв. По закон общинският съвет гласува заплатите на кметовете и на съветниците.

Например след последното увеличение кметът на община Любимец Анастас Анастасов взима по 3960 лв. месечно. Той управлява общината трети мандат, пенсионер е и се кандидатира за четвърти. Кметът на село Малко градище в община Любимец Мария Писарова вече пък получава 1340 лв., писа неотдавна сайтът "За Истината".

Още по темата:

Бум на новодомци в община Ново село преди местния вот

Негово проучване по темата показва, че кметовете на най-малките общини са с най-високи заплати в Хасковска област. Кметът на община Свиленград Атанас Карчев се разписва срещу 4530 лв., на община Гълъбово - Николай Тонев взима 3960 лв, на община Крумовград - Себихан Мехмед получава 4480 лева, на община Минерални бани Мюмюн Али Искендер - получава 5000 лв. месечно. Това са основни заплати, като към тях се начисляват допълнителни бонуси.

Интересът на новодомците към малките общини се дължи още на факта, че в тях кметът е основен работодател и държи и ножа, и хляба. В повечето случаи близки до него фирми печелят обществени поръчки, като разследванията от страна на прокуратурата не ги плашат, защото много рядко се стига до осъдителни присъди.

mediapool.bg