Кламер БГ - Новини: Десет американски щата съдят Гугъл за договорки с Фейсбук

Десет американски щата съдят Гугъл за договорки с Фейсбук

Свят

|
Четв, 17 Дек 2020г. 11:26ч.
Десет американски щата съдят Гугъл за договорки с Фейсбук

Десет американски щата начело с Тексас внесоха съдебен иск срещу компанията Гугъл (Google) за нарушаване на антимонополното законодателство, предадоха световните агенции.

Едно от обвиненията срещу Гугъл е, че е влязла в договорки с Фейсбук (Facebook), които възпрепятстват честната конкуренция.

"Монополизирането от Гугъл на сферата на рекламата в интернет, включително антиконкурентните споразумения с Фейсбук, въвеждат в заблуждение на потребителите и клиентите, а също така пречат на конкуренцията", подчерта главният прокурор на Тексас Кен Пакстън.

В съдебния иск се твърди, че след като Фейсбук станала през 2017 г. сериозен съперник на Гугъл на рекламния пазар в интернет, двете компании се договорили да избягват конкуренцията в редица области. Целта била Гугъл да запази лидерската си позиция на този пазар срещу гаранции, че Фейсбук ще получи достъп до някои негови сегменти. Двете компании са обвинени включително, че координират своите действия, за да си разпределят поръчки за реклама. Според жалбата Гугъл и Фейсбук се опитвали да манипулират и цените на рекламите в интернет.

На 20 октомври министерството на правосъдието на САЩ, което изпълнява ролята и на главна прокуратура, внесе съдебен иск срещу Гугъл за "нанасяне на сериозни вреди на конкуренцията" в интернет.

mediapool.bg