Кламер БГ - Новини: Десен екстремист получи доживотна присъда за убийството на политик в Германия

Десен екстремист получи доживотна присъда за убийството на политик в Германия

Европа

|
Четв, 28 Ян 2021г. 18:21ч.
Десен екстремист получи доживотна присъда за убийството на политик в Германия

Германски съд постанови доживотна присъда за симпатизант на крайната десница, застрелял политик с проимигрантски възгледи, предаде Ройтерс.

Агенцията отбеляззва, че случаят е повдигнал въпроси дали Германия прави достатъчно, за да се справи с десния радикализъм.

Съдът призна обвиняемия Щефан Ернст за виновен по обвинения в убийството на Валтер Любке - представител на Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел.

В Германия доживотната присъда подлежи на замяна и след 15-ата година може да бъде променена в предсрочно условно освобождаване. Съдът обаче постанови, че с оглед на сериозността на престъплението си запазва правото да издаде заповед за превантивното задържане на Ернст, когато бъде преценено, че той е изтърпял присъдата си.

Пред сградата на съда във Франкфурт днес се бяха събрали протестиращи, които държаха портрети на Любке и надписи "Отворени към многообразието" и "Демократичните ценности са безсмъртни".

През юни 2019 г. политикът беше открит да лежи в локва кръв пред дома си в западната провинция Хесен. Той е бил застрелян от близко разстояние в главата.

Любке се превърна в омразна фигура за крайната десница заради откритата си подкрепа за политиката на отворени врати на Меркел през 2015 г. към стотици хиляди мигранти, избягали от войни и мизерия в Близкия изток и други региони.

Съдът не прие внесените от прокуратурата обвинения за помагачество и подбудителство към извършване на убийството срещу втория обвиняем, Маркус Х. Той беше осъден на 18 месеца затвор за нарушаване на законодателството за притежание на огнестрелно оръжие.

mediapool.bg